Ga naar de inhoud
Pieten-onderzoek

Socioloog: 'Einde van de pietendiscussie nog lang niet in zicht'

Beeld © ANP/iStock

Uit een rondgang van Editie NL blijkt dat meer dan de helft van alle gemeenten hun pieten bij de lokale sinterklaasintochten zwart of bruin houden. Daarnaast zijn de 'wenpiet' en de roetveegpiet wel in opkomst. 'Dit conflict is voorlopig nog lang niet opgelost', voorspelt cultuursocioloog Peter Achterberg.

Veel gemeenten hebben besloten om dit jaar 'wenpieten' te introduceren tijdens de lokale sinterklaasintochten. Waar er voorheen louter Zwarte Pieten meeliepen, kan het publiek dit jaar voorzichtig wennen aan andere pieten.

Peter Achterberg, cultuursocioloog van Tilburg University, ziet deze ontwikkeling niet als een voorbode dat de discussie over Zwarte Piet op korte termijn in felheid zal afnemen of zelfs helemaal zal uitsterven.

Dieperliggend probleem

"Het is niet aannemelijk om te denken dat de pietendiscussie over, pak 'm beet, tien jaar is opgelost", zegt Achterberg tegen Editie NL. "Het gaat hier om een dieperliggend probleem, namelijk de drang naar het in stand houden van de eigen cultuur."

"Er zullen altijd mensen zijn die een aangepaste Piet zien als een frontale aanval op hun Nederlandse identiteit. En ook mensen die met de roetveegpiet niet tevreden zijn en met gevoelens van onvrede zullen blijven rondlopen."

Vooral
Lees meer:
Vooral zwarte pieten bij lokale intocht, maar 'wenpiet' rukt op

Dat meer dan de helft van de onderzochte gemeenten hun pieten zwart houden en de overige gemeenten van het volledige zwart zijn afgestapt, geeft volgens Achterberg de polarisatie in ons land mooi weer. "Het laat zien dat de pietendiscussie nog steeds het 'brandpunt' is in ons denken over culturele diversiteit. Dit conflict gaat over culturele kwesties, over wie wij zien en wat we normaal vinden. En over hoe inclusief of exclusief we willen zijn."

Tv-intocht
Lees meer:
Tv-intocht Sinterklaas alleen met roetpieten

Vechtarena geopend 

Volgende week, als het sinterklaasfeest overal losbarst, is volgens Achterberg 'de vechtarena' weer geopend. "De pietendiscussie en het bijbehorende protest is een nieuwe traditie die hoort bij Sinterklaas. De kinderen hebben wat om naar uit te kijken, en hierdoor de volwassenen ook. Kunnen zij zich tenminste ook ergens op verheugen."