MVO Nederland

'Vernietig kleding niet, doneer het aan de kledingbank'

08 november 2019 13:35 Aangepast: 08 november 2019 18:41
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Als het aan GroenLinks Rotterdam ligt, moet de kledingbranche kleding doneren in plaats van vernietigen. Uit onderzoek van MVO Nederland, dat zich richt op maatschappelijke verantwoord ondernemen, blijkt dat in Nederland per jaar 21,5 miljoen kledingstukken onverkocht zijn, waarvan 1,2 miljoen worden vernietigd.

"Rotterdam is een stad met veel armoede. Kinderen gaan nog in hun zomerjas en sandalen naar school in de winter. Niet iedereen kan een goede winterjas betalen. Er wordt al veel gedoneerd, maar niet alles gaat naar de kledingbank. Waarom niet?", zegt Lies Roest, fractievoorzitter GroenLinks Rotterdam. 

Voor kledingbanken zou het doneren van onverkochte kleding van de kledingbranche een uitkomst zijn. "We hebben het hele jaar door te maken met tekorten. We krijgen vooral kleding van particulieren. Er zijn te weinig bedrijven die aan ons denken", zegt Mary Olman van Kledingbank Rotterdam tegen Editie NL.

Politie-uniformen

Bij Frankenhuis textielrecycling verwerken ze ruim zes ton kleding per maand. "We krijgen verschillende soorten kleding binnen. Wat we zien is dat kleding soms is voorzien van logo's. Bedrijven willen niet dat dit wordt hergebruikt", zegt Werner Pasop. "Ook zijn er uniformen van bijvoorbeeld de politie. Je wil ook niet dat die zomaar worden hergebruikt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kleding blijft moeizame branche, met online als reddingsboei

Vertrouwelijke vernietiging

Het bedrijf onderzoekt op dit moment hoe die logo's verwijderd kunnen worden, zodat de kleding alsnog kan worden hergebruikt. "Ik vind het zeker een goed idee om kleding die goed is te doneren aan de kledingbank."

Vorig jaar kreeg de Rotterdamse kledingbank een paar honderd jassen van kledingketen Bever. "Er zat een productiefout in. Dat was fantastisch voor ons, maar incidenteel", vertelt Mary.

Sorteren

Toch geeft ze ook toe dat, mochten meer winkels ladingen kleding leveren, dit tot problemen kan leiden. "Wij werken met vrijwilligers die alles wat binnenkomt moeten sorteren. Zij kunnen die grote hoeveelheid misschien niet aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds meer mensen naar de kledingbank

Volgens Jeroen van Dijken van de de Vereniging van Warenhuizen en Modeketens in Nederland wordt 'gelukkig maar een klein aantal' kledingstukken vernietigd. "Dat heeft verschillende redenen: vanwege productiefouten, kledingstukken die door een fout schadelijke chemicaliën bevatten en daardoor niet meer verkocht mogen worden of omdat luxe merken niet willen dat hun kleding op de tweedehandsmarkt komt", zegt Van Dijken tegen Editie NL. 

"Naar onze beste inschatting zit hier geen kleding tussen die je bij de kledingbank zou kunnen uitdelen aan mensen die het goed kunnen gebruiken. Wel kan worden gekeken of de bijna 8 miljoen kledingstukken voor goede doelen vaker hun weg kunnen vinden naar de kledingbank."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore