Rilland

Honderdduizenden spinnen veranderen akker in enorm web

07 november 2019 13:45 Aangepast: 07 november 2019 13:57
Beeld © Piet de Peuter

Amateurfotograaf Piet de Peuter legde een bijzonder natuurverschijnsel vast in het Zeeuwse Rilland: door de combinatie van mist en zonlicht was een gigantisch spinnenweb te zien.

"Het is echt een wonder. Ik vond het op het eerste gezicht wel bijzonder, maar was eerlijk gezegd niet zo onder de indruk van de foto's", vertelt Piet aan Editie NL. "Maar iedereen vindt het schitterend."

Piet maakt elke dag foto's van boeren die in de polder aan het werk zijn. "Gisteren kwam ik bij een akker aan en dacht ik: 'hé, wat bloeit daar?'. Ik dacht aan een soort glinstering, sneeuw of vlas, maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het allemaal spinnenwebben waren."

1 miljoen spinnen

Van de boer begreep Piet dat deze spinnetjes er altijd zijn. "Maar je ziet hun web bijna nooit. Alleen als de zon op het veld schijnt en het mistig is. Dat was nu het geval."

De spinnetjes, waarvan er op één hectare wel een miljoen kunnen zitten, eten insecten op het land. "Om die insecten te vangen maken ze deze webben." Vandaag trekt Piet er weer op uit. "Ik verwacht dat het spektakel inmiddels weer weg is, maar wie weet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore