Stresstival

Last van stress? 'Het is juist hartstikke fijn en functioneel'

07 november 2019 10:45 Aangepast: 07 november 2019 18:36
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Volgende week is het de Week van de Werkstress. Als tegengeluid wordt vandaag in Amsterdam het 'Stresstival' georganiseerd. Stress zou volgens de organisatoren van dit festival namelijk in een veel te negatief daglicht staan.

"Stress is hartstikke goed voor ons", zegt Suzan Kuijsten, stressexpert en organisator van het Stresstival, tegen Editie NL. "We focussen ons erdoor, krijgen er energie van, staan er door op, sprinten erdoor naar de trein en halen ons examen erdoor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kwart werkenden krijgt last van werkstress, waarschuwt Arbo Unie

De term stress is volgens Kuijsten verwarrend. "Bij een sollicitatiegesprek erger je je aan klotsende oksels en zweet, terwijl je de spanning en stress juist moet omarmen. Het helpt je om het goed te doen."

Focus op herstel

De organisatie van het Stresstival heeft er moeite mee dat we voortdurend negatieve dingen over stress horen. "Maar zonder stress geen succes. Het is veel belangrijker om te focussen op het herstel na stress, in plaats van op de stress zelf. Kijk een vrolijke serie, ga een blokje fietsen of neem een warm bad."

'Plezier is de beste remedie'

Toch hanteert de Week van de Werkstress zelf ook een positieve insteek, zegt Dorothé van den Aker. "Stress is een serieus probleem bij werkgevers en werknemers. Wij benadrukken dat plezier in je werk de beste remedie is."

Een gezonde werkdruk is volgens Dorothé positief, "maar iets waar je wakker van ligt, is natuurlijk niet goed voor je".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore