Blaffen in de bios

Speciale hondenbioscoop geopend in Den Bosch: 'Zeker ook ludiek'

07 november 2019 10:52 Aangepast: 07 november 2019 18:38
De eerste 'bezoekers' in Den Bosch. Beeld © Editie NL

Een primeur in Nederland: vandaag opent in dierenwinkel Pets Place in Den Bosch een heuse hondenbioscoop. Daarin worden films gedraaid die qua kleur en geluid op de viervoetige kijkertjes zijn afgestemd. Een slimme marketingactie om de opening van een nieuwe winkel te vieren, maar kan een hond echt televisie kijken?

"Het is deels serieus, omdat de filmpjes echt speciaal voor honden zijn uitgekozen", zegt Pieter Buss van Pets Place tegen Editie NL. "Er is rekening gehouden met de kleuren die honden kunnen waarnemen en het zijn hele korte filmpjes."

Buss hoopt dat de honden zullen aanslaan op de filmpjes en enthousiast zullen blaffen. "Maar het is zeker ook een ludieke actie. Op deze manier willen we ook vieren dat er een nieuwe winkel opengaat."

'Honden zijn snel uitgekeken'

Dierenarts Marnix Lamberts vindt het idee van een hondenbioscoop wel grappig, maar zegt dat baasjes er niet teveel van moeten verwachten. "De honden krijgen hier niet bewust iets van mee. Ze zullen snel uitgekeken zijn", zegt hij tegen Editie NL. 

De eerste honden in de bioscoop. De eerste honden in de bioscoop.

Natuurlijk kunnen honden gefocust zijn op iets wat er op het scherm gebeurt. "Maar dat is meer de uitzondering dan de regel. Als ze blaffen naar het scherm, dan betekent het dat ze interactie hebben. Dan denken ze: die figureren daar, die ga ik pakken."

'Ze ruiken niks'

Maar een belangrijk onderdeel mist: de geur. En daar zijn honden juist heel erg op gefocust. "Ze zijn eigenlijk een wandelende geurkaart. Het zicht komt daarna pas", legt Lamberts uit. "Dus als ze iets op het scherm zien, dan zijn ze misschien even geïnteresseerd. Maar ze ruiken niks, dus dan boeit dat ze verder niet zo veel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore