Landschapshervormende soort

Steeds meer bevers in Nederland: in bijna alle provincies gevestigd

07 november 2019 09:46 Aangepast: 07 november 2019 11:07
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Sinds 2011 is de beverpopulatie in Nederland flink gestegen. Naar schatting zijn er nu 3500 bevers, in 2011 waren dat er nog maar 1000. Dat blijkt uit cijfers van kennisplatform Nature Today en de Zoogdiervereniging.

Ruim dertig jaar na de herintroductie van de bever in Nederland heeft het dier zich over een groot deel van het land verspreid. Ook dit jaar zijn er weer een paar honderd bevers bijgekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bevers Limburg worden afgeschoten

In 1826 verdween de bever uit Nederland. In 1988 werd het dier opnieuw uitgezet, mede vanwege zijn belangrijke rol als "landschapshervormende soort". Dat betekent dat bevers over het algemeen een positieve invloed hebben op de biodiversiteit, zegt Nature Today.

Groei zet door

En de bever heeft zich inmiddels in bijna alle provincies gevestigd. Alleen in Noord-Holland is het dier niet te vinden. Toch denkt Nature Today dat de bever zich daar binnen vijf jaar ook zal vestigen.

Omdat in Nederland nog veel gebieden zijn waar bevers kunnen leven, wordt verwacht dat de groei van het aantal dieren doorzet.

Problemen

Dat de bever zich zo snel verspreid zorgt ook voor problemen. Zo zorgt het knaagdier voor veel schade aan dijken en ondergraaft hij funderingen. In Limburg zijn daarom bevers afgeschoten en ook in Gelderland mag het beschermde dier bejaagd worden.

Natuurbeschermers verwachten dat alle provincies zulke maatregelen gaan nemen, maar staan positief tegenover de herintroductie. "Omdat bevers beschermd zijn, moeten er eerst allerlei andere ingrepen worden gedaan voordat er geschoten mag worden. En die ingrepen zijn weer goed voor de natuur."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore