Bonje in Den Helder

Appeltjesgroen huis van Ineke mag voorlopig groen blijven

06 november 2019 13:58 Aangepast: 06 november 2019 14:02
Het groene huis van Ineke Beeld © ANP

Het appeltjesgroene huis van Ineke van Amersfoort (82) in Den Helder mag voorlopig groen blijven. De gemeente knijpt een oogje toe tot er een uitspraak is in de door Ineke aangespannen hogerberoepszaak, bevestigt de gemeente aan Editie NL.

Het appeltjesgroene huis in de Plutostraat in Den Helder zorgt al jaren voor gesteggel. Ineke verfde het huis negen jaar geleden groen, tot ongenoegen van de buurt.

Smaken verschillen, zou je zeggen, maar buurtbewoners lieten het er niet bij zitten en dienden een klacht in bij de gemeente. Die vond de kleur ook te fel en te afwijkend, maar toch werd het gedoogd. Tot Ineke het huis dit jaar voor de derde keer een nieuwe laag verf liet geven, stapten buurtbewoners opnieuw naar de gemeente.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Appeltjesgroen huis van Ineke moet overgeverfd, rechter geeft buurt gelijk

Afwijkend

Een speciale commissie oordeelde dat de kleur te fel was, waarna Ineke zelf naar de rechter stapte om een einde te maken aan de discussie. Dat pakte niet uit in haar voordeel. De rechter nam zelf een kijkje en oordeelde dat de gevelkleur buitensporig afwijkt van de omgeving. De gemeente mag haar dan ook opdragen om de woning in een andere kleur te schilderen.

"Dat de gemeente haar in 2008 wel toestond om haar huis groen te schilderen, maakt dit niet anders", is te lezen in de uitspraak. "Toen ging het namelijk om een andere, minder felle tint groen."

Hoger beroep

Toch hoeft Ineke het huis niet direct in een andere kleur te laten verven. De bewoonster ging in hoger beroep bij de Raad van State en wilde uitstel. Die heeft de gemeente haar nu gegeven. Tot er een definitieve uitspraak is, hoeft Ineke de gevel niet te schilderen.

Het is nog niet bekend wanneer de Raad van State de zaak gaat behandelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore