Kerstgedachte

Caatje nodigt slachtoffers van huiselijk geweld uit tijdens de kerstdagen

05 november 2019 17:24 Aangepast: 06 november 2019 09:32
Caatje Broeckx zet zich in voor slachtoffers van huiselijk geweld Beeld © Caatje Broeckx

Iets goeds doen voor de wereld, dat is wat Caatje wil. Daarom stelt ze haar bed & breakfast tijdens de kerstdagen open voor slachtoffers van huiselijk geweld. 'Ik heb zelf ook ooit in de problemen gezeten en wil nu graag anderen helpen.'

"Ik heb een bed & breakfast en wil deze op 25 en 26 december aanbieden aan mensen die geen huis hebben of gewoon even weg moeten uit hun huidige (thuis)situatie', zo schreef Caatje (53) zondag in een Facebookgroep voor Amsterdammers.

Iedereen bedankt

Dat er zoveel respons zou komen, had ze nooit verwacht. Haar inbox is inmiddels 1.100 berichten rijker. "Het onderwerp leeft blijkbaar ontzettend. Gelukkig kan ik snel lezen", grapt Caatje. "Ik heb iedereen een bedankje gestuurd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén op de 18 volwassenen heeft te maken met huiselijk geweld

Tussen de berichten zaten niet alleen mensen die zelf graag de kerstdagen in de B&B willen doorbrengen, maar ook van andere mensen die dolgraag hun steentje willen bijdragen. "De een heeft kerstpakketten van z'n werk die hij via mij wil doorgeven. Iemand anders komt koken. Ik heb veel leuke ideeën langs zien komen", zegt Caatje tegen Editie NL.

Bang voor haar ex

Inmiddels heeft ze de geschikte kandidaat voor de kerstdagen gevonden. "Ik ben in contact gekomen met een jonge vrouw die hier met haar kind komt logeren. Ze is enorm angstig. Als haar kind naar school is, durft ze de deur niet uit te gaan omdat ze bang is voor haar ex."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Dakloze onder je dak = €170

Uiteindelijk heeft Caatje besloten om het niet bij de kerstdagen te laten. "Kerst was het uitgangspunt, maar ik heb zoveel reacties gekregen dat ik het niet los kan laten. Daarom schenk ik mijn bed & breakfast met liefde ook alle andere vrije dagen in de omliggende periode aan mensen. Ik denk dat ik de vrouw die met kerst komt, een hele week uitnodig. Ik hoop haar verder te kunnen helpen met haar problemen."

Zelf dakloos geweest

Caatje heeft veel affiniteit met kwetsbare mensen. "Ik heb jaren in de psychiatrie gewerkt en kan me goed inleven in hulpbehoevende mensen. Zelf heb ik ook ooit in de problemen gezeten en heb ik in een kraakpand gewoond. Ik weet hoe hopeloos dat voelt. Nu ik mijn leven zelf weer op de rit heb, help ik graag anderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sien vangt een dakloze op in haar eigen huis: 'Ze verdienen een plek'

Inmiddels heeft Caatje ook contact gehad met een vrouwenopvang om te zien of ze met haar bed & breakfast iets kan betekenen in noodsituaties. "Er zijn ontzettend veel van dit soort voorbeelden, maar er is heel weinig crisisopvang."

Ze gaat verder: "Soms worden vrouwen thuis bont en blauw geslagen, maar als ze vervolgens naar de politie stappen worden ze gewoon weer terug naar huis gestuurd. Ik hoop dat ik op zulke momenten kan bijdragen en deze vrouwen even in de watten kan leggen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore