Ga naar de inhoud
Bedreigingen

Onderzoeker bedreigd vanwege dode biggen onder water

Marco Pot is onderzoeker aan de Universiteit Maastricht Beeld © Editie NL

De vondst van dode biggen in de Noord-Hollandse Stootersplas leidt tot veel woede. Onderzoekers van de Universiteit Maastricht krijgen op social media zelfs bedreigingen naar hun hoofd.

YouTuber Emile Beuker trof de kooien met dode biggen vorige week aan toen hij een onderwatervideo maakte in de Stootersplas in Het Twiske. Hij uploadde 'zijn bizarste vondst ooit' op zijn YouTube-kanaal.

Onderzoek

De biggen zijn in het water gelegd voor wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. Daarmee wordt de ontbinding van biggetjes onderzocht. Omdat varkens qua fysiologie erg op ons lijken, kunnen de resultaten ook op mensen worden toegepast. Het doel van het onderzoek is om uiteindelijk te kunnen vaststellen hoe lang een baby die in het water is gevonden, al dood is.

YouTuber
Lees ook:
YouTuber vindt kooien met dode biggen tijdens duiktocht

Op social media reageerden veel mensen boos op de vondst. Marco Pot noemt de reacties  'walgelijk'. "Er werd gezegd dat we zelf bij die biggen onder water gehouden moeten worden", zegt Pot tegen Editie NL.

Reactie

Hij kon het niet laten om naar de afzender van het bovenstaande bericht een bericht terug te sturen. "'Weet je wel wat je zegt?', heb ik geschreven. Natuurlijk werd daar niet meer op gereageerd."

Varkensbedrijf
Lees ook:
Varkensbedrijf in vlammen op: duizenden biggen dood

Pot baalt ervan dat het nieuws online zo negatief opgepakt wordt. "Dat is heel jammer. We zijn al twee jaar met dit onderzoek bezig. De dieren waren al overleden toen we ze in het water legden."

Hij benadrukt dat het niets met dierenleed te maken heeft. "We doen onderzoek vanuit maatschappelijk belang. We hebben de biggen niet laten lijden. Maar door de commotie heeft zelfs de Partij van de Dieren er vragen over gesteld in de raadsvergadering in Zaanstad."

Vergeten

Toch heeft hij het idee dat de storm inmiddels weer is gaan liggen. "Tijdens de Editie NL-uitzending gisteravond is het hele verhaal helder uitgelegd, dus hopelijk weten mensen nu hoe het echt zit. Bovendien zijn mensen op social media het vaak een dag later alweer vergeten."

Duiken
Bekijk hier de video:
Duiken tussen dode biggen