Ga naar de inhoud
Luguber

YouTuber vindt kooien met dode biggen tijdens duiktocht

De kooien liggen in de Stootersplas Beeld © Emile Beuker

YouTuber Emile Beuker heeft een lugubere vondst gedaan. Hij stuitte tijdens een duiktocht in de Noord-Hollandse Stootersplas op kooien met dode biggen. Het blijkt om wetenschappelijk onderzoek te gaan.

Emile duikt voor zijn YouTube-kanaal regelmatig openbare wateren in om op zoek te gaan naar bijzondere voorwerpen. Dat zijn vondst vorige week zo bizar zou zijn, had hij echter nooit verwacht.

Alles vastgelegd

Hij trof onder water kooien aan met dode biggen erin. "Omdat ik een opname aan het maken was voor mijn YouTube-kanaal, had ik mijn opnameapparatuur bij me en is alles vastgelegd", vertelt hij aan Editie NL.

Na afloop heeft de YouTuber met de beheerder van de plas in recreatiegebied Het Twiske gebeld. "Die bleek op de hoogte te zijn van de kooien", zegt Emile verbaasd.

De biggen zijn in het water gelegd voor wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Maastricht. Daarmee wordt de ontbinding van biggetjes onderzocht. Omdat varkens qua fysiologie erg op mensen lijken, kunnen de resultaten ook op mensen worden toegepast.

Babylijkjes

"Als we een babylijkje in het water vinden, kunnen we met onze huidige kennis nog niet goed vaststellen wanneer die is overleden", legt onderzoeker Marco Pot uit. "Het doel van het onderzoek is dan ook om het moment van overlijden te kunnen bepalen."

Varkens
Lees ook:
Varkens knorrig zonder speelgoed

Elke twee weken zwemt een duiker naar de biggetjes om de staat van ontbinding te fotograferen. "We monitoren onder andere wat er gebeurt met de zuurgraad en de directe omgeving", aldus Marco tegen Editie NL.

Media-aandacht

De onderzoeker heeft geen goed woord over voor YouTuber Emile Beuker. "We zijn er helemaal niet blij mee dat hij de biggen heeft gevonden. We hadden juist een plek gekozen die totaal niet toegankelijk is. Deze YouTuber kickt waarschijnlijk op de media-aandacht."

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl