Ga naar de inhoud
Live painting

Je bruiloft op doek: steeds meer stellen huren een schilder op hun trouwdag

Schilder Ferdinand Schönberger en verslaggever Annemarie op een bruiloft Beeld © Eigen foto

Je bruiloft wil je natuurlijk vastleggen voor later. Dat gebeurt tegenwoordig niet alleen met foto's en video's, maar ook op doek. Maar hoe gaat 'live painting' in z'n werk?

Een kunstenaar die de dag van je leven live vastlegt op doek. Het wordt steeds populairder, beweert Ellen Kooijmans van agentschap Live Paint. "Wij zijn er tien jaar geleden mee begonnen. Toen waren we een van de eersten. Nu krijgen we zo'n drie aanvragen per dag", zegt ze tegen Editie NL.

Het perfecte plaatje

De betreffende schilder maakt het kunstwerk live op de bruiloft. Hij heeft zo'n drie tot vijf uur nodig om 'het perfecte plaatje' te creëren. "Wat er geschilderd wordt, verschilt per keer. Het ene echtpaar wil letterlijk laten afbeelden wat er te zien is, bijvoorbeeld het diner of dansfeest. Anderen kiezen voor een collage, symboliek of teksten."

Elke
Lees ook:
Elke dag een ander trouwen: zo word je bruiloft-babs

De kunstenaars nemen zelf een schildersezel en koffertje met verf mee. "In een kwartiertje hebben ze een mobiel schildersatelier in elkaar gebouwd. Vervolgens heeft iedere kunstenaar z'n eigen werkwijze. De een begint direct met schetsen, de ander kijkt eerst nog wat rond", zegt Ellen.

Ambachtelijk

Ellen vindt de schilderwerken een mooi contrast ten opzichte van foto's en video's. "Tegenwoordig moet alles heel vluchtig gemaakt en gedeeld worden. Maar zo'n schilderij is een bijzonder moment waaraan heel aandachtig wordt gewerkt. Een unieke herinnering die met heel veel aandacht is gemaakt. Het doet denken aan de ambacht van vroeger."

Ferdinand Schönberger is al twaalf jaar live-schilder op bruiloften. Hij heeft drie uur nodig om een schilderij te maken. Per jaar maakt hij zo'n 250 doeken. "Ik probeer altijd een mooie impressie van het feest te geven. Het bruidspaar geeft mij input wat zij graag vastgelegd willen hebben", zegt de kunstenaar tegen Editie NL.

Niet te serieus

Hij schildert met zijn bedrijfje Feest in Verve altijd eerst de omgeving, daarna het bruidspaar en dan de mensen eromheen. "Ik vang de highlights en grappige momenten van de avond op één doek. Er zit ook humor in. Het moet niet te serieus zijn. Ik kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar de duurste schoenen van de bruiloft."

Inner circle

Hij schildert per doek hooguit tien tot vijftien mensen: de inner circle. "Ik maak een foto's van de mensen die belangrijk zijn. Vervolgens maak ik een combinatie van wat ik live voor me zie en mijn foto's. Zo kan ik bijvoorbeeld ook een oma die slecht ter been is erop krijgen."

Daarnaast heeft hij een geheim dat hem veel succes oplevert: "Ik schilder mensen altijd wat slanker! Daarom hou ik het al zo lang vol", grapt hij.

Zelf proberen

Editie NL-verslaggever Annemarie ging zelf een dagje mee met Ferdinand. Weten hoe het haar verging en hoe haar creatie eruit ziet? Je ziet het vanavond om 18.15 uur op RTL 4.

Bekijk hier de video:

03:51