Ga naar de inhoud
Eindelijk naar huis

Zieke Geuko (7) noodgedwongen negen dagen in Duits ziekenhuis

Geuko (7) mag na 9 dagen in een Duits ziekenhuis eindelijk naar huis Beeld © Facebook Gert Jan van Lang

De vakantie van de 7-jarige Geuko en zijn familie in Duitsland is uitgelopen op een nachtmerrie. Geuko, die lijdt aan de zeldzame polio-achtige ziekte AFM, voelde zich ineens niet lekker en moest worden overgebracht naar een Duits ziekenhuis waar ze niet de specialistische zorg konden bieden die Geuko nodig heeft.

Omdat het UMCG in Groningen, waar Geuko uit Winschoten normaal gesproken onder behandeling staat, geen vrije bedden had en het Hamburgse ziekenhuis waar Geuko ook geen onbekende is evenmin, moest Geuko hier noodgedwongen blijven.

Zeldzaam
Lees meer:
Zeldzaam virus verlamt 4-jarige Geuko van de een op andere dag

Gert Jan van Lang, de vader van Geuko, heeft onderweg van Duitsland naar Nederland, geen goed woord over de gang van zaken van de afgelopen dagen. "In dit ziekenhuis kwam Geuko terecht op een afdeling voor hartpatiënten, terwijl hij longpatiënt is. Hij kreeg adequate zorg maar Geuko heeft een bijzondere aandoening, dus heeft meer nodig dan adequate zorg", zegt hij tegen Editie NL.

Geen vergoeding

De artsen van het Duitse ziekenhuis in Göttingen en de artsen van het UMCG waren het erover eens dat Geuko terug naar Groningen moest. Maar uiteindelijk bleek de verzekeraar van Van Lang het vervoer toch niet te vergoeden. Iets dat bij een vorige behandeling van Geuko, wél mogelijk was, zegt Van Lang.

Zieke
Lees meer:
Zieke Geuko (6) onderweg naar de VS: 'Hij heeft dit zo verdiend'

Omdat Geuko niet zelf bij de noodknop kon en er geen bed naast Geuko’s bed kon worden geregeld voor vader Gert Jan, heeft hij acht nachten in een campingstoel geslapen. "Ik sliep drie uur per nacht omdat ik Geuko in de gaten moest houden. Ik heb één keer een douche aangeboden gekregen. Ik voelde me net een zwerver."

Ambulancevervoer 

Na een week lang van het kastje naar de muur te zijn gestuurd, is Geuko vrijdagmiddag eindelijk opgehaald door een ambulance van VZA International, dat gespecialiseerd is in ambulancevervoer in Europa. Wonder boven wonder gaat het inmiddels goed genoeg met Geuko dat hij niet meer het ziekenhuis hoeft, maar naar huis kan.

Kans
Lees meer:
Kans voor zieke Geuko (4): 'Hopelijk kan hij weer normaal kind zijn'

Toch moeten zijn ouders nog flink met hem aan de slag. "In Duitsland heeft hij niet de juiste voeding en de juiste medicijnen gekregen. Bovendien moest hij het al die dagen zonder fysiotherapie en elektrostimulatie doen. We hebben heel wat stappen teruggedaan", zegt Van Lang.

Landelijk bekend

"Geuko is er klaar voor en papa is er klaar mee", schreef Van Lang dan ook op Facebook. Hij wil nu van de artsen in het UMCG weten waarom dit zo heeft kunnen gebeuren. "Er is slecht gecommuniceerd. De artsen in Duitsland en Groningen zeggen intensief contact te hebben gehad, maar waarom moest ik dan nog steeds alles voorkauwen in Duitsland?"

Geuko kreeg landelijke bekendheid door het televisieprogramma 'Je Geld of Mijn Leven'. Mede daardoor lukte het om ruim 205.000 euro op te halen waardoor Geuko en zijn vader naar de Verenigde Staten zijn gegaan voor een behandeling.