Video

UMC Utrecht fleurt bestralingsmaskers op voor kinderen

31 oktober 2019 17:35
De maskers voor de bestralingen worden voor kinderen beschilderd Beeld © UMC Utrecht

Het UMC Utrecht heeft een bijzondere manier gevonden om kinderen die een bestraling moeten ondergaan op te beuren. De afdeling radiotherapie deelde een video waarin te zien is hoe de maskers die gebruikt worden beschilderd worden.

"We zien steeds meer jonge patiëntjes op onze afdeling", vertelt radiotherapeutisch laborant Jikke Wams. "Wanneer de patiëntjes op het hoofd-halsgebied bestraald worden, hebben ze een masker nodig. Onze creatieve collega Janna heeft toen bedacht die maskers op te fleuren."

Draaglijker maken

Spider-Man, Woezel en Pip, of misschien wel een draak. De maskers voor de behandelingen zien er sindsdien een stuk vrolijker uit. "Mijn collega vraagt wat ze leuk zouden vinden. Het masker wordt dan in de voorbereiding gemaakt en we proberen het af te hebben als ze voor het eerst voor de bestraling komen."

De afdeling hoopt het spannende moment zo iets draaglijker te maken. "Het is best een ingrijpende behandeling, voor de ouders en voor het kind. Waar we mogelijkheden zien om dat te verlichten, doen we dat graag. De reacties zijn altijd heel leuk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore