En nu?

Tonnie deed een impulsaankoop op een veilingsite, nu heeft hij een vliegtuig

31 oktober 2019 14:00 Aangepast: 31 oktober 2019 18:40
Tonnie kocht op een veiling een vliegtuig Beeld © EditieNL

Hij is niet eens een vliegtuigfreak, maar toch staat er sinds gisteren een oud militair vliegtuig naast het bouwbedrijf van Tonnie Bouman in Veen. Tonnie kocht het gevaarte in een impuls op een veilingsite. "Ik kende het type niet eens!"

"Het is een Canadees militair vliegtuig, een DHC7. Ik wist er verder niks van", vertelt Bouman aan Editie NL.

Toch biedt hij deze zomer vanaf zijn vakantieadres mee op de veilingsite, hij is dan niet eens op de kijkdag geweest. "Ik dacht uiteindelijk: ik bied nog een keer en dan stop ik ermee, het zal wel gedoe zijn." Maar als de teller van de veiling afloopt, blijkt het vliegtuig van hem te zijn. Hoeveel geld hij ervoor neer moet leggen, wil hij liever geheim houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schilderijtje boven gasfornuis geveild voor 24 miljoen euro

Verstand van zaken

Het vliegtuig staat op dat moment nog te verstoffen op Eindhoven Airport. Met de aankoop gaat Tonnie ook de verplichting aan om het vliegtuig te demonteren en daar op te halen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. "Dat ding moest daar binnen twee weken weg zijn! Ik kreeg te horen dat ze er vanuit gaan dat je verstand van zaken hebt als je zo'n aankoop doet."

Vleugels eraf

Een flinke klus dus, want Tonnie weet eigenlijk niet waar hij moet beginnen. Gelukkig krijgt hij uitstel tot september. "Toen zei ik tegen een maat: nu moeten we eraan beginnen." Het lukt uiteindelijk om mensen bij elkaar te krijgen die het voor elkaar krijgen om het vliegtuig te demonteren, zodat het vervoerd kan worden. "We hebben 'm in stukken gezaagd. De vleugels hebben we ook moeten zagen, maar wel zo dat het daarna weer in elkaar kan."

Toch zijn ze er daarmee nog niet. Als de DHC7 eind september uit elkaar is, moet er nog een manier gevonden worden om hem van het terrein af te krijgen en te vervoeren. Dat lukt pas een ruime maand later: sinds gisteren staat het vliegtuig, nog wel in stukken, in Veen.

Verslaggever Lonneke nam met Tonnie een kijkje in de cockpit Verslaggever Lonneke nam met Tonnie een kijkje in de cockpit

Impulsaankoop

Tonnie heeft nog geen idee wat hij met het vliegtuig gaat doen. Eerder kocht hij al op dezelfde manier een helikopter, waar de nieuwe aanwinst nu een plaatsje bij in de buurt zal krijgen. "Ik vind het ook wel leuk dat er iets staat. Het valt meer op dan een groot reclamebord. Maar ik weet nog even niet wat ik ermee ga doen."

Een echte impulsaankoop dus. Dat komt in de veilingwereld wel vaker voor, weet Bettina Dalenoord van veilinghuis BVA Auctions. "Wij hebben vaker dit soort gevallen gehad waarbij mensen ons opbellen om te zeggen dat ze een impulsaankoop hebben gedaan en er spijt van hebben", vertelt ze aan Editie NL. "Niet alles heeft bij ons retourrecht. Spullen van een failliet bedrijf kunnen bijvoorbeeld niet worden teruggenomen. We vermelden het wel altijd duidelijk op de website."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dure nazi-Porsche niet verkocht na blunder veilinghuis

Spijt

Dalenoord heeft meerdere bijzondere gevallen meegemaakt. "Een man kocht een personenvliegtuig voor 20.000 euro, met vervoerskosten erbij liep dat zelfs op tot 30.000 euro. Hij belde ons en zei dat zijn telefoon op hol was geslagen en dat hij per ongeluk een bod had uitgebracht", vertelt ze. "Daar is een jurist bij geweest en uit onderzoek bleek dat het klopte. Toen is de aankoop teruggedraaid." 

Maar vaker hebben mensen spijt en bedenken dan een smoesje. "We nemen niet zomaar iets terug. Je moet echt kunnen aantonen dat iets per ongeluk is gegaan en dan nog komen er experts bijkomen."

Euforie

Waarom doen mensen dan zo'n impulsaankoop? "Als je biedt op een veiling en jij hebt het hoogste bod gedaan, voelt het heel even alsof het product al eigendom is van jou. Dan biedt iemand anders weer hoger en voelt het alsof het wordt afgepakt. Dit leidt ertoe dat je het gevoel hebt: nee dit is van mij, en onbewust biedt je dan weer een hoger bedrag, ook al was dit eigenlijk niet de bedoeling. Het geeft een enorm euforisch gevoel als jij het hoogste biedt en iets wordt van jou!" denkt Dalenoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore