Ga naar de inhoud
Nieuw 279 euro

AirPods doelwit van jonge straatrovers: 'Geliefd roofgoed'

De AirPods zijn gewild Beeld © Getty Images/Apple

Jonge overvallers door het hele land hebben een nieuw doelwit: Apple AirPods. De afgelopen tijd werden meerdere mensen van de draadloze oordopjes beroofd. De AirPods zijn kostbaar en zouden daarom geliefd roofgoed zijn.

De berovingen vinden door het hele land plaats. Vorige week donderdag waren er twee berovingen in Almere, waarbij de daders er met AirPods vandoor gingen. Afgelopen weekend was het twee keer raak in Amersfoort, al onderzoekt de politie de zaken los van elkaar.

Exclusief

Een setje van de oordopjes kost 179 euro. En de AirPods Pro die Apple deze week lanceerde kosten zelfs 279 euro. Het is volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal dan ook niet gek dat ze vaker doelwit worden.

"Wat voor de rijkere groep niet exclusief is, is voor de minder welvarende groep extreem exclusief. Op het moment dat je exclusieve goederen 's avonds in het donker gaat dragen, in je eentje, is het een risico", zegt Briedjal tegen EditieNL. "Alles wat snel verhandelbaar is, is interessant voor een straatroof."

Apple
Lees ook:
Apple kondigt AirPods Pro met noise cancellation aan

Wat moet je doen als je wordt overvallen?

Volgens veiligheidsdeskundige Rico Briedjal zien veel mensen een overval helemaal niet aankomen. "Veel mensen zien iemand op zich afkomen en negeren dat volledig, en dan worden ze overvallen. Het is belangrijk om alert te zijn."

Wie in zo'n situatie komt, kan verschillende dingen doen. "Ga terug naar binnen, daar ben je minder kwetsbaar. Zoek bij een benzinestation de camera op. En waarom zou je het niet op een lopen zetten als je daarmee kan voorkomen dat je in een geweldsituatie terecht komt", aldus Briedjal.

Als een overval echt niet te voorkomen is, werk dan vooral mee en onthoud het signalement goed. "Neem alles op en speel het als filmpje opnieuw af in je hoofd. Kenmerken als een rood petje en blauwe schoenen heb je niets aan. Kijk naar het uiterlijk: het type, wijde ogen, postuur."

Nep-AirPods
Lees ook
Nep-AirPods getest: welke oordopjes komen in de buurt?
Review:
Review
Review: AirPods Pro doen precies wat je wil

Bekijk hier de video:

02:41