Paddenstoelenseizoen

Eet geen zelfgeplukte paddenstoelen: al 28 mensen vergiftigd

29 oktober 2019 11:57 Aangepast: 30 oktober 2019 07:57
Beeld © iStock

Het aantal mensen dat ziek is geworden van het eten van zelfgeplukte paddenstoelen, is fors toegenomen. In 2018 waren het er rond deze tijd van het jaar elf, dit jaar maar liefst 28. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum adviseert om nooit zomaar paddenstoelen te eten.

Het is weer paddenstoelenseizoen. Dat betekent niet alleen dat de zwammen door veel wandelaars worden bewonderd, maar ook dat ze bij veel mensen op het bord belanden. Maar dat is niet zonder gevaar. 

Ruim verdubbeld

Sommige paddenstoelen zijn giftig en niet geschikt om te eten. Dat lijkt nog niet bij alle plukkers door te dringen: dit jaar zijn 28 mensen ziek geworden na het eten van zelfgeplukte paddenstoelen. Vorig jaar waren dat er rond deze tijd slechts elf. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

De gerapporteerde klachten variëren enorm, laat het NVIC weten aan Editie NL. "Soms zijn er enkel milde klachten zoals diarree en verstopping, soms zijn er zeer ernstige klachten zoals leverschade."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pas op met plukken van paddenstoelen: de groene knolamaniet is extreem giftig

Gunstig weer

Het aantal is vooral in oktober hard gestegen. In september waren er pas negen meldingen van mensen die een paddenstoelenvergiftiging hadden opgelopen. Mogelijk zijn er zoveel mensen bijgekomen, omdat er deze maand veel paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

Dat heeft op z'n beurt weer alles te maken met de weersomstandigheden. Door de warme zomer, gevolgd door veel regen en een hoge luchtvochtigheid, zagen de schimmels hun kans.

Gebrek aan kennis

Opvallend is dat een groot deel van de vergiftigden geen Nederlandse origine heeft. Mogelijk zijn zij van huis uit gewend zelf paddenstoelen te plukken en zijn ze niet op de hoogte van de risico's van de paddenstoelen die in Nederland leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hey, raar ding': unieke paddenstoel in Nederland ontdekt

Gevaar

Het NVIC adviseert om nooit zomaar zelfgeplukte paddenstoelen te eten. Weten welke soorten het gevaarlijkst zijn? Dat zie je in de onderstaande video van Editie NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore