Brabant Maatjes

Bryan (26) zet zich met Facebookgroep in voor eenzame jongeren in Brabant

28 oktober 2019 18:01 Aangepast: 29 oktober 2019 09:01
Bryan ontmoette zijn vriendin via een tweet over eenzaamheid Beeld © Pamela Timmers Fotografie

Eenzaamheid onder jongeren komt veel voor. Zo ook bij Bryan (26) uit Tilburg. Om in contact te komen met leeftijdsgenoten in de omgeving startte hij een Facebookgroep: Brabant Maatjes. Inmiddels telt die driehonderd leden.

Bryan Vreijsen voelt zich vaak eenzaam. Daarom besloot hij op 9 augustus een oproep te plaatsen op Twitter. "Hoi ik ben Bryan, woon in Tilburg en ben 26 jaar oud. Voel me dagelijks alleen", schrijft hij eerlijk.

Hij gaat verder: "Ik zou graag iemand hebben om leuke dingen mee te doen. Ik vind moeilijk aansluiting in de maatschappij omdat er gewoon te veel van me verwacht wordt voor mijn gevoel."

Vriendin gevonden

Zijn oproep kreeg veel media-aandacht. Bryan hield er niet alleen zijn huidige vriendin aan over, maar kreeg ook duizenden berichten binnen van eenzame jongeren die graag in contact wilden komen. "Ik sprak met mensen door heel Nederland af, maar merkte ook dat dat flink wat geld kostte", vertelt hij aan Editie NL. "Daarom ben ik gerich op zoek gegaan naar maatjes in de buurt."

Op 28 augustus richtte hij de Facebookgroep Brabant Maatjes op, voor jongeren die kampen met eenzaamheid. Er bleek veel animo voor te zijn. Inmiddels telt de groep driehonderd leden en hebben er al veel activiteiten plaatsgevonden. "We zijn een paar keer naar de bioscoop geweest, naar de Efteling gegaan, uit eten geweest en hebben een spelletjesmiddag gehad", vertelt Bryan.

Eenzaamheid onder jongeren

Dat er blijkbaar zoveel jongeren eenzaam zijn, verbaast hem niet. "Mensen denken dat elke jongere een sociaal netwerk heeft en vaak gaat stappen, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen zagen bij mij ook niet aan de buitenkant dat ik eenzaam was. Ze dachten dat ik altijd 'keiveel' mensen om me heen had, maar dat was niet zo."

Bryan heeft het altijd moeilijk gevonden om zich bij een vriendengroep aan te sluiten. "Zelfs als ik naar een vereniging of club ging, paste ik vaak niet helemaal bij de groep. Dat vond ik heel moeilijk. En dan krijg je ook nog eens de hele tijd te horen wat voor leuke weekendplannen zij allemaal hebben."

Social media

Social media spelen volgens Bryan een grote rol. "Het is confronterend om continu gezellige foto's voorbij te zien komen als je zelf in je eentje zit te gamen. Online lijkt iedereen heel gelukkig, maar inmiddels weet ik dat er ook veel gefaket wordt. Het lijkt wel of dat moet om erbij te horen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tienduizenden jongeren chronisch eenzaam: 'We hebben nu pas oog voor ze'

Hoewel Bryan Brabant Maatjes in eerste instantie startte om zelf vrienden te vinden, is de groep inmiddels een eigen leven gaan leiden. "Er komen steeds meer initiatieven van mensen buiten 'mijn clubje'. Zij spreken onderling weer met elkaar af. Het is een heel netwerk geworden", zegt hij trots.

Actief lid

Bryans persoonlijke missie is dubbel en dwars geslaagd. "Ik heb er veel maatjes aan overgehouden. Toch zal ik actief blijven in de Facebookgroep, want ik vind het nog steeds leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Al zal het natuurlijk niet lukken om met alle driehonderd leden vrienden te worden", lacht hij.

Toelatingseisen

Nog steeds krijgt hij veel aanmeldingen binnen. Hij benadrukt dat zijn Facebookgroep alleen bedoeld voor 16- tot 35-jarigen die in Brabant wonen. Voldoe je niet aan die eisen, dan word je niet toegelaten. "Ik merk dat sommige mensen zich gepasseerd voelen dat zij er niet in mogen, omdat ze bijvoorbeeld te oud zijn of niet in deze provincie wonen. Maar als heel Nederland mee gaat doen wordt het echt te onoverzichtelijk."

Om ook de mensen die buiten zijn categorie vallen tegemoet te komen, hoopt hij dat andere mensen in Nederland soortgelijke initiatieven starten. "Hoe leuk zou het zijn als ook in andere provincies dit soort groepen ontstaan?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore