Palingen waarvan het lijf doormidden geknakt is. Al jaren worden ze gevonden langs de oevers van Nederlandse rivieren. Grootschalig onderzoek moet het mysterie nu oplossen.
Doormiddengeknakte palingen sieren al jaren de oevers van de Waal en vertakkingen van de Rijn. Omdat de oorzaak nog steeds onbekend is, starten Sportvisserij Nederland en RAVON – een kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen – een grootschalig onderzoek.
Zoekactie
Daarvoor zullen tientallen mensen in 2020 en 2021 meewerken aan een grootschalige zoekactie. Ze gaan onderzoeken hoe het komt dat er een knak zit in de vissen, en wat dat betekent voor de palingstand in Nederland. Oorzaken die tot nu toe worden genoemd zijn gemalen, waterkrachtcentrales en scheepsschroeven.
"Voor het onderzoek zullen vrijwilligers alle strandjes afgaan", vertelt Niels Brevé van Sportvisserij Nederland aan Editie NL. "Op dit moment rijden er al twee studenten rond. Zij brengen in februari een rapport uit. Tot nu toe hebben ze nog niets gevonden."
Waterpeil
Brevé denkt dat het lage waterpeil een oorzaak kan zijn van de geknakte vissen. "Een van mijn theorieën is dat de schroeven van schepen daardoor laag over de bodem gaan en zo makkelijker de palingen raken."
Het gaat volgens hem ook niet goed met de palingstand in Nederland. "Van het aantal palingen in de jaren '60 is er nu nog maar één procent over. Althans, dat zijn de cijfers vanuit de sportvisserij. Er zijn veel verschillende onderzoeken en organisaties die elkaar tegenspreken over de palingstand."
Ook ecoloog Rob Kroes van de Universiteit van Amsterdam is niet te spreken over het aantal palingen. "Naar mijn mening is de palingstand op dit moment niet goed. Maar het echte aantal is moeilijk vast te stellen", vertelt hij aan Editie NL.
Hij zegt erg benieuwd te zijn naar de resultaten van het onderzoek. "Een aal hoeft niet gelijk dood te gaan als hij wordt geraakt door een schroef of een gemaal. Het ligt eraan waar hij wordt geraakt. Hij kan ook door de stroom meegevoerd worden na de klap", vertelt de ecoloog aan Editie NL.