Ontlading

Applaus na veilige landing vliegtuig? 'Als iemand begint, volgen vaak meer'

25 oktober 2019 14:04 Aangepast: 25 oktober 2019 16:50
archieffoto Beeld © iStock

Klap jij als je merkt dat het vliegtuig waarin je zit, weer veilig met de wielen op de grond staat? Vliegveld Groningen Eelde vroeg zich af waarom sommige passagiers de behoefte voelen om te gaan applaudisseren. "Onder piloten noemen we het ook wel een 'charter-applausje'."

"Je moet je voorstellen: je zit de hele vlucht stijf van de spanning de stoelleuningen of de arm van je partner fijn te knijpen, als je dan eenmaal landt voel je een enorme ontlading na al die opgebouwde spierspanning. Zij (jouw spieren) denken opgelucht 'we hebben het gehaald', 'we hebben het overleefd', en voelen dan de prikkel om te gaan klappen", zegt piloot Kelly Otte tegen Editie NL, die met zijn vliegangstinstituut Onbezorgd Vliegen mensen afhelpt van hun vliegangst.

Klappende kuddedieren 

Volgens Otte heeft één op de drie mensen een vorm van vliegangst, onder wie velen toch - zij het met angst en beven - in een vliegtuig stappen. "Als iemand begint te applaudisseren, is de kans groot dat iemand anders in het vliegtuig ook opgelucht is en meeklapt. Bovendien zijn we kuddedieren, dus als iemand begint, dan volgen er vaak meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Probeer je van vliegangst af te komen? Houd dan je hartslag in de gaten

Uit een poll op de Facebookpagina van vliegveld Groningen Eelde blijkt dat 24 procent van de reizigers 'vaak wel' klapt na de landing en dus 76 procent nooit. Anna geeft als uitleg waarom zij wél klapt: "Ja, waarom niet? Als alles is goed gegaan en je bent veilig geland? Dan is dat toch een applaus waard? Knap werk hoor." Terwijl Thea dan weer nooit klapt. "Ik ben geen fan van vliegen en blij dat we geland zijn maar het is gewoon z'n werk. Ik krijg toch ook geen applaus op m'n werk?"

Charter-applausje

Volgens 'Captain' Kelly Otte komt klappen in de vakantieperiode vaker voor dan door het jaar heen. "Tijdens vluchten waar vooral zakenmensen dus frequente luchtreizigers zitten, wordt bijna nooit geklapt. Op chartervluchten met mensen die niet zo frequent vliegen, komt het vaker voor. Onder piloten noemen we het dan ook wel een 'charter-applausje'."

Piloot Kelly Otte Piloot Kelly Otte

Ook ligt het volgen Otte aan het type landing of hij wordt beloond met een applausje. "Als je na hele turbulente landing of een doorstart het vliegtuig veilig aan de grond zet, is de ontlading groter en hoor je vaker geklap. Bij Samos bijvoorbeeld vlieg je letterlijk langs een berg vlak voordat je landt, als je 'm dan met een mooie draai op de landingsbaan weet te krijgen, zijn passagiers ook vaak opgelucht."

Tot in de cockpit

Maar horen piloten eigenlijk wel wat van het geapplaudisseer in het vliegtuig? Zo reageert Gordon op de poll van vliegveld Groningen Eelde: "De cabine is lucht- en geluidsdicht waar de piloten in zitten. Dus ze horen je niet. Dus zoveel zin heeft dat niet. Ik doe 't never nooit. Te gek voor woorden." Maar volgens Otte kan hij het meestal wel horen. "Ik vlieg nu een Boeing 737 en de cockpit heeft een grote loden deur, maar zelfs dan hoor ik het wel. Bovendien is de purser vaak bezig met zijn/haar speech die ik ook kan horen in de cockpit, dus dan hoor ik ook het geklap." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegangst bij kinderen: 'Neem het serieus, dan kan het omslaan in enthousiasme'

Maar waar mensen klappen, zijn er ook altijd mede-passagiers die zich doodergeren aan het applaus. "Ja, daar zijn we ook Nederlanders voor: 'doe toch normaal, hij voert toch gewoon zijn werk uit', hoor ik weleens. En dat klopt, maar het blijft toch altijd leuk om een applausje te krijgen", aldus Otte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore