Oude hulpmiddelen

Leger terug naar de basis: weer aan de slag met kaart en kompas

24 oktober 2019 15:53 Aangepast: 24 oktober 2019 18:36
De weg vinden met kaart en kompas, wie kan dat nog? Beeld © EditieNL

In België zijn militairen er al volop mee bezig: ouderwetse trainingen met kaart en kompas. De oorzaak? Russen zouden vorig jaar bij een NAVO-training gps-signalen hebben verstoord. Voor de Belgen toch aanleiding om militairen weer met de oude hulpmiddelen te laten trainen. Kan het Nederlandse leger er nog mee overweg?

Officier bij het ministerie van Defensie Ronald Verkuijl denkt van wel. "We hebben die cursus altijd wel gegeven, maar we zijn wel steeds bewuster van het feit dat het belangrijk is. Je kunt gekscherend gaan doen over een kaart, maar een storing kan ervoor zorgen dat je de apparatuur niet meer kunt gebruiken en je dus op je basisvaardigheden bent aangewezen."

Hulpmiddelen

Volgens Verkuijl moet iedereen zich ervan bewust zijn dat hij ook met ouderwetse hulpmiddelen moet kunnen werken. "We moeten het niet laten versloffen, maar het is niet dat we het niet meer doen." 

Militairen moeten al heel veel kennis hebben over kaarten, anders kunnen ze die echt niet lezen, zegt hij. "Ook leren militairen werken met een kompas, maar ze moeten weten dat ze dat altijd moeten kunnen gebruiken. De kans op afluisteren en op mogelijke verstoringen is namelijk groter geworden de afgelopen jaren." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat nou supersnel op je bestemming? Met dit kompas ga je dwalen

Gevaar van verstoren

Maar hoe groot is de kans dat het Nederlandse leger getroffen wordt door een gps-storing? Volgens Verkuijl is het niet eenvoudig om het signaal van een militair voertuig te verstoren.

"Als het ze wel lukt, is dat vervelend. Maar als het gebeurt, geeft de vijand zich altijd bloot. Bij zo'n verstoring geeft de vijand licht als een kaars in het donker en kan je die direct vinden. Dat is niet iets wat de vijand wil."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore