De stewardess die met haar foto het icoon werd van de aanslagen op de Brusselse luchthaven Zaventem heeft eindelijk haar redder ontmoet. Dat het ontmoeten van je redders essentieel is voor de verwerking van je trauma weet ook Rob van Veen. Hij ontmoette vorig jaar de man die hem als kind redde van de verdrinkingsdood.
Stewardess Nidhi werd door het Belgische programma Make Belgium Great Again geholpen in haar zoektocht naar haar redder. In een emotioneel gesprek legt ze uit hoe belangrijk het voor haar is geweest om die te vinden.
"Ik wilde specifiek jou bedanken", zegt ze tegen haar redder Luc. "Ik heb zo vaak naar jou gevraagd, wie jij was. Maar niemand kwam naar voren als mijn redder. Voor mij was je een superheld, een engel."

Volgens traumapsycholoog Maria van Lieverloo kost het een slachtoffer heel veel energie om continu met de vraag te zitten wie hem of haar gered heeft. "Op het moment van de gebeurtenis zelf heeft het slachtoffer vaak niet de tegenwoordigheid van geest om de redder te bedanken. En dat is wel een heel belangrijk aspect van de verwerking. Bovendien kost het veel energie. In je hoofd ben je als slachtoffer na het trauma constant bezig met: ik wil hem of haar bedanken."
Trauma
Rob van Veen weet dat maar al te goed. Hij verdronk als driejarig jochie bijna in een Utrechtse singel. Hij zakte door het ijs en kwam niet meer boven.
"Ik herinner me dat ik drie keer kopje onder ging in ijskoud water. Toen ik weer bijkwam, zat ik bij vreemde mensen voor de kachel met een deken om me heen. Ik heb nooit geweten wie mijn redders waren, terwijl de gebeurtenis een enorme impact op me heeft gehad."
Zijn hele volwassen leven heeft Rob geen idee gehad wie zijn redders waren. Tot hij in 2018 een oproep plaatste op Facebook. "Mijn redder Hans van den Braken reageerde op de oproep. Hij wist honderd procent zeker dat ik degene was die hij destijds had gered."
"Hij vertelde dat het op hem niet zo'n grote impact heeft gehad. Hij en nog een andere jongen hadden mij alleen 'bij mijn koppie gepakt en op de kant gezet', zei hij. Dat was het."
Maar voor Rob was de ontmoeting een vorm van afsluiting. "Doordat ik mijn redder heb gesproken, is mijn levensverhaal rond. Het verklaart dingen, ik heb hem kunnen bedanken en dat lucht enorm op."
Lara Ekkels is bemiddelaar bij Perspectief Herstelbemiddeling. Zij bemiddelt tussen betrokkenen van een ingrijpende gebeurtenis. "We doen dat alleen als er, door middel van het met elkaar in contact brengen, sprake kan zijn van herstel. Het kan veel nut hebben voor slachtoffers om getuigen te spreken die hen hebben geholpen tijdens een ingrijpende gebeurtenis."
Zo kunnen ze hun dankbaarheid uitspreken. "Dat Is vaak heel belangrijk voor slachtoffers. Daarnaast kan het ze helpen weer grip te krijgen op hun leven. Zo'n gebeurtenis heeft vaak een enorme impact op iemands leven. Slachtoffers herinneren zich vaak niet meer wie hen heeft geholpen. Door degene weer te zien, worden de puzzelstukjes in het verhaal opgevuld."