Gelijke kappen?

Je geslacht mag de prijs van de kapper niet bepalen, maar het gebeurt wel

24 oktober 2019 13:10 Aangepast: 24 oktober 2019 18:37
Niet alleen vrouwen hebben lang haar Beeld © Getty Images

Waarom betaalt een vrouw met kort haar niet dezelfde prijs voor een knipbeurt als een man? Dat vroeg Volkskrant-journaliste Mirjam Leunissen zich af toen ze in de kappersstoel zat. Ze besloot het uit te zoeken en kwam erachter dat die prijsverschillen tussen mannen en vrouwen helemaal niet mogen.

De Europese Unie heeft vijftien jaar geleden een richtlijn opgesteld waarin wordt gesteld dat goederen en diensten voor mannen en vrouwen gelijk moeten zijn. Daarnaast is er voor de kappersbranche nog een extra rapport op gesteld.  

"Daarin staat specifiek dat de verschillende tarieven voor mannen en vrouwen niet mogen. Toch wordt daar maar weinig gehoor aan gegeven", aldus Leunnissen.

Rechter

Daarom is de kans nog steeds groot dat je zowel een heren- als een damesprijslijst ziet hangen als je een kapperszaak binnenloopt. Om dit te veranderen moet iemand naar de rechter stappen, het is immers een wet.

"Iemand moet er een principezaak van maken, maar wie doet dat? Je hebt vaak een persoonlijke relatie met de kapper waar je naartoe gaat. Die sleep je niet zomaar voor de rechter. Het gaat uiteindelijk om een vrij klein bedrag", aldus Linda Senden, hoogleraar Europees Recht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapper geeft gratis knipbeurt wanneer je hem verslaat met FIFA 20

Onzin

Kapper Reon Nettenbreijers vindt prijsverschillen tussen man en vrouw niet nodig. "Bij mij gaat het om de arbeidstijd die er in een kapsel zit. Een kort kapsel  knippen kan een stuk veeleisender zijn dan het bijpunten van lang haar. Daar kun je veel langer mee bezig zijn." Bij hem zijn de prijzen dan ook genderneutraal.

Ontstaan

Maar waarom zijn er überhaupt verschillende prijzen? Vroeger waren er veel aparte dames- en herensalons die dus aparte prijslijsten hadden. Toen die later samengevoegd werden, zijn de aparte prijslijsten blijven bestaan. Dat is althans wat kappers tegen Leunissen zeggen, over waarom ze verschillende prijslijsten aanhouden.

Reactie van de kappersbranche:

Kappersbond ANKO weet dat deze prijsverschillen bestaan en volgt deze discussie met grote interesse maar laat weten op dit moment niet te merken dat dit een groot issue is onder kappers en consumenten.

"Het speelt ook niet in andere Europese landen. Er zijn geen exacte cijfers over de kappersbranche in Nederland op dit punt, maar het gevoel heerst dat er al best veel kappers zijn die gelijke tarieven hanteren."

Poll

Op Facebook vroegen wij of jullie vinden dat mannen en vrouwen dezelfde prijs voor een knipbeurt moeten betalen. Een kleine meerderheid is het hiermee eens. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore