AH-kip onder vuur

Wakker Dier achtervolgt bezorgers van Albert Heijn: mag dat wel?

23 oktober 2019 17:18 Aangepast: 23 oktober 2019 17:49
Met deze auto rijdt Wakker Dier achter de bezorgers aan Beeld © Wakker Dier

Wakker Dier achtervolgt de komende tijd bezorgwagens van Albert Heijn met een bus met grote billboards waarop de tekst 'Wij achtervolgen Albert Heijn net zo lang, tot ze de AH kip niet meer bezorgen' te lezen is. Wakker Dier wil de supermarktketen op deze manier dwingen hun kippen een beter leven te geven.

Deze actie van Wakker Dier is een vervolg op hun campagne om Albert Heijn te bewegen een beter welzijnsstandaard voor zijn kippen te hanteren. Volgens Wakker Dier hanteert de supermarkt nu nog de laagste standaard en zorgen andere supermarkten beter voor hun kippen.

De bezorgwagen wordt achtervolgd De bezorgwagen wordt achtervolgd

"Leuk is anders natuurlijk", zegt Pauline van den Brandhof, woordvoerder van Albert Heijn over de actie. "Maar het is net als met andere acties: ze doen ons hiermee tekort." Volgens de woordvoerder zegt Wakker Dier dingen die een verkeerd beeld schetsen van de situatie. "We zitten niet stil op dit gebied, maar het is bij zo’n groot bedrijf niet van de één op de andere dag geregeld."

Vrijheid van meningsuiting

Maar mag Wakker Dier eigenlijk wel de busjes van Albert Heijn achtervolgen? Volgens Berend Roorda, docent demonstratierecht van de Rijksuniversiteit Groningen, zou Albert Heijn dit kunnen voorleggen aan een rechter. "Het is een schemergebied. Valt dit nog onder de vrijheid van meningsuiting? De rechter zou moeten bepalen of hier sprake is van een onrechtmatige daad", zegt Roorda tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AH kip heeft niet 'meer ruimte', Albert Heijn is daarom Liegebeest van het jaar

Bij deze actie moet Roorda denken aan een actie van Greenpeace van Shell-tankstations van een aantal jaren geleden. "Toen heeft Shell bij de rechter gevorderd dat Greenpeace in de toekomst niet meer zulke acties mag voeren. Toen werd het fysiek onmogelijk gemaakt om te tanken."

Opvallen 

Wakker Dier zegt 'nog maar een paar dagen' met de busjes op pad te gaan. "We doen dit om nu weer even op te vallen, voordat we weer doorgaan met het voeren van de campagne."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore