Nieuwe babbeltruc

Politie: 'Landelijk onderzoek naar bloedprikbende'

23 oktober 2019 15:19 Aangepast: 23 oktober 2019 18:32
archieffoto Beeld © iStock

Een nieuwe bizarre babbeltruc, waarbij dieven zich voordoen als verpleegkundigen en bloed prikken bij hun slachtoffers waarna ze ervandoor gaan met geld of de pinpas van hun slachtoffers, is niet alleen toegepast in Utrecht. Nu blijkt dat ook in Eindhoven een bejaarde slachtoffer is geworden van de bloedprikbende.

In Utrecht kregen in september en oktober drie ouderen in de wijken Overvecht en Kanaleneiland bezoek van de nepverplegers die een prikje in de vinger, als bij een diabetestest, kregen en ondertussen werden beroofd. In totaal wisten de dieven bijna 3000 euro en een pinpas buit te maken. 

Landelijk onderzoek

Aanvankelijk dacht de politie dat de 'bloedprikbende' alleen in Utrecht had toegeslagen, maar nu blijkt ook een bejaarde in Eindhoven slachtoffer te zijn geworden. "We weten nu dat deze groep, die steeds in wisselende samenstelling toeslaat, zich niet beperkt tot Midden-Nederland", zegt een woordvoerder van de Nationale Politie tegen Editie NL. "We doen nu op landelijk niveau onderzoek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Nieuwe babbeltruc: 'verpleegkundigen' prikken bloed terwijl ze geld stelen

De politie denkt dat het om dezelfde groep gaat die zowel in Utrecht als in Eindhoven heeft toegeslagen. "Dat idee hebben we wel. Ze zijn namelijk op precies dezelfde manier te werk gegaan."

Signalement van de daders

Van twee van de daders is het signalement bekend: 'het gaat om twee lichtgetinte vrouwen van begin twintig. Ze hebben donker, half lang haar. Ze waren donker gekleed en spraken accentloos Nederlands', schrijft de politie. De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben van deze babbeltrucs. Zij kunnen contact opnemen met 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.   

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`