Unicum

Zeldzame albinozeehond aangetroffen op Texel

23 oktober 2019 10:01 Aangepast: 25 oktober 2019 16:38
De bijzondere zeehond werd gevonden op de Waddendijk van Texel Beeld © Ecomare

Gisteren werd bij natuurcentrum Ecomare op Texel een wel heel bijzondere zeehond binnengebracht: een albinozeehond. Het is voor het eerst dat Ecomare een zeehond met heel lichte vacht en rode ogen opvangt, het is dan ook een 'heel zeldzaam verschijnsel' onder zeehonden.

Het mannetje werd gisteren gevonden op de Waddendijk van Texel. De vinder bracht het dier naar natuurcentrum Ecomare waar de dierverzorgers in eerste instantie in verwarring waren: de vacht van de binnengebrachte zeehond leek op de witte vacht van een pasgeboren grijze zeehond. "Maar dat zou ook uitzonderlijk zijn geweest, want het geboorteseizoen is nog niet begonnen", zegt Mariette Smit, hoofd dierverzorging Ecomare tegen Editie NL. 

Ernstig ziek 

Maar al snel bleek dat de zeehond, met heel lichte vacht en rode ogen, de kenmerken heeft van albinisme: een afwijking waarbij geen pigment wordt aangemaakt. Volgens de dierverzorgers van Ecomare is het drie of vier maanden oude mannetje ernstig ziek: hij heeft een longworminfectie waardoor hij allerlei wondjes op zijn lichaam heeft, bovendien heeft hij geen of weinig zicht. Of de albinozeehond helemaal blind is, moet nog worden onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaarwel Bram: oudste zeehond Ecomare overleden

De zeehond, die in quarantaine wordt verzorgd, weegt nog wel 16,8 kilo. Volgens de verzorgers is dit nog een redelijk gewicht aangezien het dier zo ziek is. Tegen de verwachting van de verzorgers in, dook de zeehond meteen in het water toen hij daar de gelegenheid voor kreeg. Ook at hij twee hele haringen op. "Ook al blijft het nog even spannend, hij heeft wel een goede start gemaakt. Dus ik ben redelijk hoopvol over zijn kansen. Als zeehonden te ziek zijn hebben ze geen energie meer om het water in te gaan, maar die heeft hij dus wel", aldus Smit van Ecomare. 

Zeldzaam verschijnsel

Het is voor het eerst dat Ecomare een albinozeehond heeft opgevangen. Niet zo raar, want albinisme is 'een heel zeldzaam' verschijnsel bij zeehonden. Het tegenovergestelde - melanisme, waardoor de dieren juist helemaal zwart zijn - zou wel vaker voorkomen bij zeehonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore