Obsessie

Rolmops met karamel? Pascal schreef boek over rare eetbuien tijdens zwangerschap

22 oktober 2019 18:39 Aangepast: 23 oktober 2019 07:34
Een van de gerechten uit het Pregnancy Cookbook Beeld © Pregnancy Cookbook

Van pepperoni met banaan tot brownies met mosterd: tijdens een zwangerschap kunnen vrouwen trek hebben in de raarste dingen. Creative director Pascal Rotteveel (32) raakte er zo door gefascineerd dat hij besloot er een boek over te schrijven.

Zijn interesse in het onderwerp begon naar eigen zeggen toen zijn zus voor het eerst zwanger was en aan de lopende band kaas wilde eten. "Ik dacht: dit is vreemd", zegt Pascal Rotteveel tegen Editie NL.

Obsessie

Vanaf dat moment werden de zogeheten zwangerschaps-cravings een soort obsessie voor hem. "Elke keer als er weer familie of vrienden zwanger raakten, vroeg ik of ze iets raars aten. Hun antwoorden waren zo bizar dat het een rare fascinatie werd."

Pascal – zelf geen vader, maar wél peetvader van zijn vier neefjes – besloot zijn verhalen te bundelen. "Ik heb alle recepten bij elkaar gesprokkeld en heb op internet gezocht naar de raarste, uiteenlopende dingen die vrouwen eten tijdens de zwangerschap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Listeria in je voeding: waar moet je op letten als je zwanger bent?

Het eindresultaat – Pregnancy Cookbook – is vandaag gelanceerd. Hierin staan veertig recepten: één voor elke week tijdens de zwangerschap. De raarste combinaties zijn erin te vinden: van rolmops met karamel tot crêpes met gummibeertjes. Wel zijn alle recepten echt verantwoord voor zwangere vrouwen.

Brownie met mosterd

Zelf heeft hij een groot deel van de gerechten geproefd, al geeft hij toe dat sommige recepten hem echt te ver gingen. "Ik heb de brownie met mosterd gegeten en raad hem sterk af", lacht hij. "De karamel-bloemkool vond ik dan juist weer heel lekker. Mijn vriendin was vooral fan van de bacon met chocolade."

Ook de crêpe met gummibeertjes heeft hij geprobeerd. "In eerste instantie dacht ik dat die heel lekker zou zijn, maar toen ik 'm at vielen de vullingen uit m'n bek. Ik had echt fysieke pijn aan m'n tanden. Zonder te overdrijven!"

Een van de gerechten uit het Pregnancy Cookbook Een van de gerechten uit het Pregnancy Cookbook

Dat zwangerschapsvoeding voor een man misschien niet het voor de hand liggendste onderwerp is om een boek over te schrijven, geeft hij toe. "Ik ben me ervan bewust dat ik nooit aan den lijve zal kunnen ondervinden hoe zwangerschaps-cravings voelen. Het is ook totaal niet mijn doel om hier een potje te komen mansplainen."

Knipoog

Het boek is in eerste instantie geschreven met een knipoog. "Ik durf me absoluut niet te meten met een echte kok. Maar er staan wel degelijk dingen bij die inspiratie kunnen opleveren. Zo kunnen vrouwen tijdens het derde trimester erg last hebben van slapeloosheid. Dan hebben ze niet alleen erg zin in eten, maar willen ze ook iets te doen hebben. In het boek opper ik om etenswaren te gaan pekelen, en vertel ik waarmee dat allemaal kan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De leukste kookboeken

Hoewel Pascal zelf hartstikke Nederlands is, heeft hij het boek in het Engels geschreven. "Ik schrijf makkelijker in het Engels, omdat ik dat voor mijn werk continu doe. Mijn grapjes komen dan ook beter over. Uiteindelijk blijkt dat het boek ook internationaal uitgegeven wordt, dus komt het zelfs heel goed uit."

Wetenschappelijk onderzoek

Vanavond is de lancering van het Pregnancy Cookbook. Of Pascal zijn obsessie daarna achter zich kan laten? "Nee, die blijft. Er is nog steeds niet wetenschappelijk achterhaald waar de vreemde eetlust van zwangere vrouwen vandaan komt. Er zijn veel theorieën over, maar er is nog steeds geen duidelijkheid. Fascinerend, toch?"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore