Toiletangst

Poepen op je werk? 39 procent houdt het liever op

22 oktober 2019 16:01 Aangepast: 23 oktober 2019 07:37
39% poept liever niet op de werkvloer Beeld © iStock

Hoewel het doen van een 'grote boodschap' niet meer dan normaal is, schamen veel mensen zich ervoor. Maar liefst 39 procent van de Nederlanders poept het liefst niet als hij of zij op het werk is.

Vooral onder vrouwen is de schaamte groot. Maar liefst 48 procent houdt haar nummertje twee idealiter op tot ze thuis is. Dat blijkt uit onderzoek van de website Acties.nl onder ruim duizend Nederlanders in loondienst.

Onder jongeren is de toiletangst het grootst. In de leeftijdscategorie 18-29 jaar wil 59 procent van de vrouwen niet poepen op het werk. Onder de mannen is dat 44 procent.

Poll

Uit een poll op Facebook blijkt dat het probleem ook speelt onder de volgers van Editie NL. Van de ruim 4.000 respondenten weigert 37 procent het om te poepen op de werkvloer. 63 procent houdt het niet op.

"Mensen hebben een psychologische angst voor poep. Die angst zit vrij diep", vertelt Marian Loth, toiletonderzoeker aan de TU Delft. "Veel mensen schamen zich ervoor. Ze zijn bang dat een collega na hen het hokje ingaat en de geur kan ruiken."

Samen naar de wc

Lang geleden was het onderwerp volgens Marian nog helemaal geen issue. "Vroeger, in de Romeinse tijd, was toiletteren een sociale gelegenheid. Maar door de jaren heen is het individueler geworden. We zijn ons er zelfs voor gaan schamen", zegt ze tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Poepen in nabijheid partner: 18 procent durft het na jaar nog niet

Hygiëneprobleem

Schaamte is echter niet de enige reden waarom mensen niet op het werk willen poepen. Uit het onderzoek van Acties.nl blijkt dat ook de hygiëne van het werktoilet veel mensen in de weg staat. "We hebben angst voor de poep van anderen, omdat we bang zijn ziek te worden. Bedrijven moeten er dus voor zorgen dat de wc's goed worden schoongemaakt."

Ga zitten

Maar ook de werknemers zelf mogen van Marion beter hun best doen om het toilet na hun bezoek netjes achter te laten. "Sommige mensen vinden het vies om de wc-borstel te gebruiken, maar het is belangrijk om dat wél te doen. En ga op de bril zitten. Met name vrouwen hangen er vaak boven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore