Ruinerwold

Bob woont (bijna) zelfvoorzienend: 'We hebben geen warme douche'

21 oktober 2019 17:36 Aangepast: 21 oktober 2019 18:37
Bob probeert volledig zelfvoorzienend te leven Beeld © Eigen foto

Langzamerhand wordt er steeds meer bekend over het gezin dat schuilging in Ruinerwold. De vader blijkt zeer actief geweest te zijn op internet, en daar allerlei details te hebben gedeeld over het zelfvoorzienende leven dat het gezin deelde. De vader en zijn zes kinderen hadden bij de boerderij hun eigen moestuin en maakten hun eigen schoenen.

Ook schreef de vader trots over de zelfgebouwde kas, waar hij groenten teelde om van te eten. Ze zijn niet de enigen in Nederland die proberen zelfvoorzienend te leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit plaatste de vader van het ondergedoken gezin Ruinerwold allemaal op internet

Ook Bob Radstake doet zijn best om zelfvoorzienend te leven. Hij woont samen met zijn vrouw Cathelijn in de bossen van Dalfsen, in een zogeheten 'tiny house' op wielen. "Grotendeels zelfvoorzienend leven kan wel, maar geheel zelfvoorzienend is in Nederland onmogelijk", vertelt Bob aan Editie NL.

"Het grootste struikelblok is de wet", legt hij uit. "Je kan niet zomaar ergens in het land gaan wonen, je moet op het riool zijn aangesloten."

Jonge generatie

Toch is er volgens Bob verbetering in zicht. "De wet begint nu eindelijk een beetje mee te buigen, omdat er gewoon een jonge generatie is die dit wil. Ze hebben genoeg van de wereld van het alleen-maar-willen-werken, de burn-outs en bezoekjes aan de psychiater."

Zo is het bij Bob ook begonnen. "Ik werkte veertig uur per week, in het weekend ging ik stappen en keek ik tv, en eigenlijk was ik de hele week bezig met geld verdienen om te kunnen leven. Ik zag het niet zitten om dat tot mijn pensioen te blijven doen."

Tiny house

Daarom verhuisde hij naar een tiny house. "Het grote voordeel is dat we nu veel minder geld nodig hebben. Ik werk nog wel: ik heb een eigen bedrijfje in ecologisch duurzaam bouwen – bouwen met levende planten – en organiseer elk jaar het festival The Living Village, waar we mensen leren ook zelfvoorzienend te leven. Afgelopen zomer kwam daar 3.000 man op af."

Mobiele telefoon

Toch leeft hij nog niet volledig zelfvoorzienend. "Ik heb bijvoorbeeld nog wel een mobiele telefoon. Ik kan hier niet de grondstoffen winnen die we nodig hebben om er zelf een te maken. Maar ik probeer wel los te komen van nutsbedrijven en supermarkten. We proberen zo ver mogelijk te gaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Straks elke stad een zelfvoorzienende drijvende koeienstal?

Simpel leven

Dat betekent een stuk minder luxe dan eerst. "We maken een vuurtje in de tuin om water warm te maken. Een cv-ketel hebben we niet, dus ook geen warme douche. Dat moeten we ervoor over hebben."

Niet reëel

Volgens Leo Marcelis, hoogleraar en leerstoelhouder Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen Universiteit, is geheel zelfvoorzienend leven inderdaad erg lastig. "Hoe kom je aan een huis, een telefoon en een computer? Dat is niet reëel, dat kun je niet allemaal produceren. Zeker niet als je in een grote stad woont", vertelt hij aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese studenten testen zelfvoorzienend ruimtestation op aarde

"Je kan wel zoveel mogelijk je eigen planten kweken, die je als voedsel kan gebruiken. En je kunt jezelf eventueel ook voorzien van kleding en een woning. Maar ook dan heb je lampjes en dus elektriciteit nodig. Natuurlijk kun die opwekken met zonnecellen en windenergie, maar de vraag is of deze methode veel goedkoper is dan op de 'normale manier' leven."

Kringloop

Volgens Leo gelden bij een zelfvoorzienend leven dezelfde vraagstukken als in de ruimte. "Daar kijken we ook hoe we een kringloop kunnen creëren, en of we onze urine en ontlasting bijvoorbeeld kunnen omzetten in water."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore