Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media

"Hardstikke lekkere capucino gedronken vanmorgen!" Op social media kom je vaak dit soort 'creatieve' spelling tegen. Het bedrijf OBI4wan publiceert vandaag een overzicht met veelgemaakte fouten.
OBI4wan, een tool voor online monitoring, doet elk jaar een taalfoutenonderzoek om te ontdekken hoe het ervoor staat met de spelling van de Nederlandse socialmediagebruiker. Vandaag kwam het bedrijf met een nieuw overzicht.
Sowiezowiezo-ie-zo
De grote favoriet: sowieso. Dat woord komt voor in alle soorten en maten: van zowiezo en zoiezo tot so-wie-so en zo-ie-zo. Hoewel het woord in 17 procent van de gevallen verkeerd gespeld wordt, doen we het beter dan in 2018: toen spelde maar liefst 28 procent van de mensen het woord fout.

Tien taalfouten die zelfs slimme mensen vaak maken
Mond-op-mond
Ook mond-tot-mondreclame is een grote valkuil. Het merendeel van de Nederlanders (57 procent) schrijft dit woord fout, namelijk als mond-op-mondreclame – wat we natuurlijk verwarren met mond-op-mondbeademing. Omdat mond-op-mondreclame taalkundig wél te verdedigen valt, is deze optie tegenwoordig ook te vinden in het Van Dale-woordenboek.
Hardstikke
Een ander woord waar we nogal eens moeite mee hebben, is hartstikke. Dat wordt in 90 procent van de gevallen correct geschreven, maar komt nog in twee andere varianten voor: hardstikke (6 procent) en harstikke (4 procent). Heb jij er ook moeite mee? Onthoud dan dat hartstikke afstamt van het middeleeuwse ‘hartsteke’, dat letterlijk een steek in het hart (met een 't'!) betekent.

Wijs jij anderen op spelfouten? Dan ben je een onaangenaam mens
Doe mij maar een capocino
Nog een woord waarbij het vaak misgaat, is cappuccino. De espresso met melk werd op het wereldwijde web in oneindig veel varianten aangetroffen. Cappucino, capuccino, capuchino, capucino, en ga zo maar even door. Het drankje werd zelfs een paar keer als capocino geschreven.
Stijgende lijn
Ondanks alle bovenstaande fouten is de conclusie van het onderzoek dat we het qua spelling beter doen dan vorig jaar. Nu is het een kwestie van die ̶s̶t̶e̶i̶g̶e̶n̶d̶e̶ stijgende lijn voortzetten.
Quiz! Ken jij de juiste spelling?
Dit zijn de meest gemaakte taalfouten op social media. Weet jij hoe je deze ingewikkelde woorden correct spelt?