Van Fañch tot D-Jay

Een aparte voornaam geven aan je kind: hoe ver mag je gaan?

21 oktober 2019 11:45 Aangepast: 21 oktober 2019 18:43
Renate en haar zoon D-Jay Beeld © Eigen foto

Als kersverse ouder kun je er natuurlijk voor kiezen om je kind Emma, Tim of Sanne te noemen. Sommige mensen kiezen daarentegen liever voor een aparte naam. Maar hoe ver mag je in Nederland gaan voordat de overheid er een stokje voor steekt?

Een echtpaar in Frankrijk wilde hun kind dolgraag Fañch noemen, maar dat stonden de Franse autoriteiten niet toe. Het golfje is daar namelijk geen officieel erkend leesteken. De ouders spanden een rechtszaak aan, en hebben na twee jaar hun gelijk gekregen: hun zoontje heet nu Fañch.

D-Jay

Ook in Nederland is niet zomaar alles mogelijk. Zo wilden Renate en Dirk-Jan hun zoon D-Jay noemen, maar dat ging niet makkelijk. "Dirk-Jan ging naar de gemeente Almere om onze zoon aan te geven. Daar werd hem verteld dat dat niet kan, want het zijn twee hoofdletters, een streepje én het is een beroep", vertelt Renate aan Editie NL.

Dirk-Jan pikte het niet. "Hij zei: "Jullie zijn niet goed, er zijn veel gekkere namen." We hebben even geduld moeten hebben, maar uiteindelijk hebben we als allereersten toestemming hebben gekregen voor deze naam", zegt ze trots. "In totaal zijn er nu negen jongens met deze naam."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frans echtpaar strijdt twee jaar voor leesteken in naam zoontje

'Ben je echt dj?'

D-Jay – inmiddels 10 jaar oud – is zelf hartstikke tevreden over zijn naam. "Ook zijn vriendjes vinden het een coole naam", vertelt Renate. "Sommige kinderen maken weleens grapjes: "Ben je een echte dj, maak je ook muziek?" Negatieve reacties krijgen we nooit. Wel hebben we in het begin weleens vragen gekregen over de uitspraak. Vooral van oudere generaties."

Regels in Nederland

Ronald Zijlstra, Strategisch adviseur van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) en vroeger zelf ambtenaar van de burgerlijke stand, legt uit hoe het zit met de regels in Nederland. "Voornamen mag je vrij geven aan je kind. Er is veel mogelijk. Maar de wet stelt wel wat beperkingen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Achternaam' Nouri als voornaam gegeven aan 47 baby's

Uitzonderingen

Die beperkingen zijn als volgt: "Als je je kind een 'ongepaste' naam geeft, kan de ambtenaar van de burgerlijke stand de naam weigeren. Daarnaast mag de naam niet als geslachtsnaam voorkomen, tenzij die al als voornaam gebruikelijk is. Piet, bijvoorbeeld", vertelt Ronald aan Editie NL.

Hij geeft toe dat het een grijs gebied is. "Het is een persoonlijke afweging van de ambtenaar wat wel en niet ongepast is. Hij beslist."

Leestekens

Een naam met aparte leestekens zal in Nederland in ieder geval niet snel problemen opleveren. Alle gebruikelijke diakrieten zijn toegestaan. Een naam als Fañch is hier dus mogelijk. Alleen twee van zulke tekens achter elkaar kan niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Help! Hoe noemen we ons kind?

Meer aparte namen

Editie NL deed op Facebook een oproep naar mensen die hun kind een aparte voornaam hebben gegeven. Een kleine greep uit de reacties:

Mandy Cevaal-Ollefers: "Onze dochter heet Anomie, ze is 6 jaar en tot nu toe nog de enige die deze naam heeft. Met aangeven hebben we geen problemen gehad, wel met de uitspraak van haar naam. Mensen leggen de klemtoon verkeerd waardoor ze dan ineens de naam als een soort ziekte overbrengen."

Annemiek Bresser: "Ik heb drie kinderen met aparte namen. Ze heten Djeryon, Ynanco en Charanne des Celles."

Linda Swets: "Mijn zonen heten Chimaero (tweede naam Falkor) en Qirinye (tweede naam Zayanyo) en mijn dochters Valkyrja (tweede naam Aurora) en Nyachdi (tweede naam Mirmilla). Ik heb geen problemen gehad met het aangeven van de geboortes, maar natuurlijk wel vaak opmerkingen gekregen over hoe moeilijk de namen zijn. Gelukkig zijn de kinderen zelf blij met hun naam."

Tjetien Schuitmaker-Miedema: "Mijn ouders hebben ons allemaal een moeilijke naam gegeven. De naam van mijn zus is Alnita, ik ben Tjetien en mijn tweelingzusje heet Thominde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore