Ga naar de inhoud
Overlast

Wijk in Hoensbroek in opstand tegen bijenpoep

Beeld © iStock

In een wijk in het Limburgse Hoensbroek hebben de bewoners genoeg van de plakkerige bijenpoep die op ramen, auto's en de schone was zit. De bewoners zijn een handtekeningenactie begonnen tegen een imker uit de buurt, maar volgens hem zijn zijn bijen niet de boosdoeners.

"Bijenpoep heeft een roestachtige kleur, is vaak wat meer dan vliegenpoep en is plakkerig waardoor je het maar met moeite van je ramen, autoruiten of schone was krijgt", zegt Jan Horssels, gemeenteraadslid van de Partij Hoensbroeks Belang tegen Editie NL. Horssels is door een groep bewoners uit Hoensbroek in de arm genomen om ervoor te zorgen dat de gemeente werk gaat maken van de bijenpoep-overlast.

Fatsoenlijke manier

Volgens Horssels zijn er meerdere imkers in de buurt en is er zelfs een bijenkasteel in Hoensbroek. De bewoners, die inmiddels 80 handtekeningen hebben opgehaald, hebben echter hun pijlen gericht op één imker - Christian Klander - die midden in de wijk woont en een aantal bijenkasten in zijn tuin heeft staan. "Maar deze imker kan zich niet voorstellen dat zijn bijen de veroorzaker van de overlast is", zegt Horssels. "Ik wil hier op een fatsoenlijke manier uitkomen, dus we zijn nu in de gemeente aan het kijken of we een bijeenkomst kunnen organiseren waar iedereen zijn zegje kan doen."

Bijenoverschot
Lees ook:
Bijenoverschot dreigt: veel te veel bijenkasten bij de Biesbosch

Volgens de bewoners zou de imker zo'n dertig bijenkasten hebben waar zo'n 50 duizend bijen in zitten, oftewel om 1,5 miljoen bijen. Imker Christian Klander weet dat hij als boosdoener wordt aangewezen, maar hij gelooft hier niets van. "Ik heb heb nooit zoveel bijen gehad. Ik had misschien 300 duizend bijen, maar toen ik in de zomer hoorde van de overlast heb ik meteen een aantal kasten op een andere plek gezet. Bovendien kunnen bijen hooguit 2,5 tot 3 km vliegen vanaf de kast. Wie zegt dat het om mijn bijen gaat?", zegt hij tegen Editie NL.

Rijdende Rechter

Volgens Klander heeft hij nooit een klagende bewoner bij zijn huis gehad. "In de zomer stond hier ineens iemand van handhaving. Even later kreeg ik een telefoontje van het programma De Rijdende Rechter, maar daar wil ik niet aan meedoen. Ik wil niet dat iemand last heeft van mijn bijen, daarom heb ik ook wat kasten verplaatst. Maar de klachten blijven, dus ik betwijfel echt of het mijn bijen zijn."

Veel
Lees ook:
Veel minder bijen in tweede Nationale Bijentelling: Verlengd tot en met 19 april

Volgens Klander wordt hij als schuldige aangewezen omdat je bij hem in zijn tuin kan kijken en dus bijenkasten kan zien staan. "Maar er zitten hier nog vijf of zes imkers in de buurt die de kasten in de achtertuin hebben staan, maar die zie je dus niet."

Ieder z'n hobby

Gemeenteraadslid Horssels hoopt dat ze op de buurtbijeenkomst tot een oplossing komen. "Op andere plekken in Nederland was er ook sprake van overlast. Zo hebben ze in het Friese Lemmer besloten om geen enkele imker meer toe te staan binnen de bebouwde kom. Zover wil ik echt niet gaan. Ieder moet z'n hobby kunnen hebben, bovendien zijn bijen hartstikke goed voor ons."