EditieNL

Bonjour! Een vertaalapp helpt je op weg, maar welke is het best?

25 juli 2016 11:18 Aangepast: 26 juli 2016 08:37
Beeld © iStock

Bonjour! ​Graç​ias! De meeste mensen komen op vakantie niet veel verder dan gedag zeggen en een broodje bestellen. Een vertaalapp op je telefoon is dus geen overbodige luxe, maar welke is nu het best?

Tegenwoordig hebben we geen taalboekjes meer nodig, want onze smartphone is genoeg om ons op buitenlandse terrassen op weg te helpen. Zo'n vertaalapp kan goed van pas komen, want zelfs wanneer we denken dat we de taal goed onder de knie hebben maken we soms gênante fouten, blijkt wel uit jullie eigen hilarische ervaringen.

We vroegen mensen op Facebook wat de grootste vertaalfout is die ze ooit hebben gemaakt, een paar voorbeelden:

Google Translate is veruit de populairste vertaalapp, maar tegenwoordig komen er steeds meer apps bij. Je zou denken dat alle vertaalapps hetzelfde werken, maar er zijn wel degelijk verschillen. Martine Kuijs van MK Vertalingen onthult haar top drie vertaalapps.

1. Google Translate

Veruit de populairste vertaalapp, en niet zonder reden. Deze app is zowel voor iOS als Android beshchikbaar en werkt met elke andere app, dus je kunt ook teksten op WhatsApp of Facebook vertalen. De 90 talen in het woordenboek van Google Translate zijn tegenwoordig zelfs met behulp van je camera te vertalen! Google Translate werkt namelijk met een 'word lens', die het mogelijk maakt om teksten te fotograferen en meteen te vertalen. Het werkt simpel: je richt de camera van je smartphone bijvoorbeeld op een verkeersbord. De tekst op het bord wordt herkend en de vertaalde zin verschijnt direct op je beeldscherm. 'Word lens' bestond al sinds vorig jaar, maar sinds dit jaar kan de functie vertalen vanuit en naar 29 talen. 

2. iTranslate

Deze app is iets minder bekend dan die van Google, maar niet minder goed. iTranslate vertaalt ook van en naar 90 verschillende talen en is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Volgens MK vertaling is deze app bijzonder nauwkeurig en is het heel makkelijk om hele tekstblokken in een keer te vertalen en op te slaan, zodat je ze later nog ene keer kunt bekijken. Een nadeel: deze app is niet offline te gebruiken.

3. Linguee

Voor iedereen die verknocht is aan het papieren woordenboekje, is dit een goed alternatief. Linguee heeft behalve een vertaalfunctie ook voorbeeldzinnen die je direct kunt gebruiken. ook worden woorden in context gezet zodat je weet hoe je ze moet gebruiken. Deze app is zowel voor iOS als Android te downloaden, maar heeft als grootste nadeel dat er niet veel talen in zitten; vanuit het Engels kan je naar 'slechts' tien talen vertalen. 

Welke vertaalapp je ook neemt, weet wel dat de vertalingen nooit helemaal waterdicht zijn. Je hebt immers te maken met een computer die soms niet helemaal weet in welke context jij een woord wilt vertalen. En als je dan een perfecte vertaling terugkrijgt is het ook nog zaak dat je deze goed uitspreekt. In geval van nood kom je met handen en voeten ook een eind. 

Bekijk het item hier:

Lees meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore