Boerderij Ruinerwold

Wie wil een huis kopen waar iets naars is gebeurd?

17 oktober 2019 16:51
De boerderij in Ruinerwold Beeld © ANP

Er zijn nog veel vragen over het van de buitenwereld afgesloten gezin in Ruinerwold. Het huis in Ruinerwold wordt nu nog druk onderzocht, maar zal ooit weer vrij komen. Wat gebeurt er eigenlijk met de huizen waar iets geks, of zelfs gruwelijks, is gebeurd?

De Oostenrijkse hoofdverdachte Josef B. wordt verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving en zit sinds gisteren vast. Wat zich in die negen jaar precies in het huis heeft afgespeeld is nog onduidelijk, maar we weten wel dat de vader en zes kinderen er jarenlang in een afgesloten ruimte woonden. Wil iemand daar straks nog wel wonen?

Nare geschiedenis

Niet iedereen vindt het prettig om in een huis met een nare geschiedenis te wonen, weet ook makelaar Bärbel de Groot-Brouwers. "We maken wel vaker mee dat er iets gebeurt", vertelt ze. "Mensen vinden het soms al lastig als er iemand is overleden in een huis. Sommigen zijn er heel gevoelig voor."

Bärbel verkoopt wel eens huizen waar iets naars is gebeurd. "Er was een woning waar iemand in een badkuip zelfmoord had gepleegd. Dat huis is toch verkocht." De eigenaren lieten er wel een nieuwe badkuip inzetten.

Het is bij haar ook wel eens voorgekomen dat mensen afhaakten zodra ze van de geschiedenis hoorden. "Mensen hebben een huis wel eens laten schieten, toen ze erachter kwamen dat een vader er zelfmoord had gepleegd. Maar ik ben wel van mening dat je het moet melden, ik zou het zelf ook graag willen weten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader gezin Ruinerwold was lid van Moonsekte

Morele plicht

Bärbel vindt het dus belangrijk om dit soort dingen aan potentiële kopers te melden, maar het hoeft officieel niet. "Er zijn geen regels", legt Theo Scholte van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars uit. "Bij rechtszaken hierover, waarbij iets achteraf aan het licht kwam, zijn verschillende uitspraken gedaan. De ene rechter zei dat het van te voren gezegd had moeten worden en de ander weer niet."

"Wanneer je een duidelijk gebrek aan de woning hebt, is dat aanwijsbaar en moet je dat melden. Dat is niet het geval als er iets gebeurd is", vervolgt Scholte. "Wij vinden echter wel dat je dan de morele plicht hebt iets te melden, anders kan je achteraf ook gedoe hebben."

Wat is er aan de hand in Ruinerwold?

  • In een boerderij in Ruinerwold zaten zes kinderen en hun vader jarenlang in een afgesloten ruimte. 
  • De mensen die in de boerderij zaten zijn zes jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar en hun vader. Ze verbleven volgens de burgemeester 'in afzonderlijke, provisorisch ingerichte ruimtes'.
  • De zaak kwam aan het rollen door een van de kinderen van het gezin: de 25-jarige zoon Jan. Hij vertelde in de plaatselijke kroeg dat hij al jaren met zijn jongere broers en zussen opgesloten zat in een boerderij. De kroegeigenaar belde de politie.
  • Er heerst nog heel veel onduidelijkheid over de situatie in Ruinerwold. Volgens de politie staan geen van de gezinsleden ingeschreven in de basisadministratie. De leden van het gezin zeggen dat ze sinds 2010 in het huis wonen.
  • De politie doet momenteel onderzoek naar de zaak. De gezinsleden zijn inmiddels onderzocht door een arts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore