Nek-aan-nekrace

Heksenboom in Bladel is verkozen tot boom van het jaar

17 oktober 2019 11:59 Aangepast: 17 oktober 2019 12:07
De Heksenboom in Bladel Beeld © Mark Kohn

De Heksenboom van Zwarte Kaat in Bladel is verkozen tot Boom van het Jaar. De Brabantse beuk won de verkiezing van SBNL Natuurfonds in een nek-aan-nekrace met de Lijnbaanplataan in Rotterdam.

Volgens het fonds was het tot het einde spannend welke van de twee bomen ging winnen. "Er werd regelmatig van stuivertje gewisseld en dat bleef tot het einde doorgaan: dan stond Bladel weer bovenaan, dan weer Rotterdam."

Tot de laatste dag bleef het spannend, maar de 'Heksenboom' ging er uiteindelijk met bijna 10.000 stemmen met de titel vandoor. Vorig jaar won er ook al een Noord-Brabantse boom, namelijk de 'troeteleik' in de middenberm van de A58

De Lijnbaanplataan in Rotterdam werd tweede in de verkiezing De Lijnbaanplataan in Rotterdam werd tweede in de verkiezing

Legende

Bij de verkiezing draait het niet alleen om het kiezen van de mooiste boom, maar ook om het verhaal van de boom. Volgens een legende ligt Zwarte Kaat begraven onder de Heksenboom. Zij was een overvaller die een kind stal van de landheer van Landgoed Ten Vorsel, waar de boom staat. Als ze later gepakt wordt, wordt Zwarte Kaat onthoofd en begraven op de hei.

Volgens het verhaal is de struik die de plek op de hei markeerde, uitgegroeid tot een spookachtige boom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw actie voor behoud 'troeteleik' A58

Europese verkiezing

Nu de Heksenboom heeft gewonnen, zal de boom Nederland vertegenwoordigen in de Europese 'Tree of the Year' verkiezing. Die verkiezing vindt begin volgend jaar plaats.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore