Ga naar de inhoud
Influencer of kinderarbeid?

Quenisha (3) heeft honderdduizenden volgers: 'Het blijft een hobby'

Sunisa met Quenisha en haar broertje Quiano Beeld © Instagram

Ze zou het mooiste meisje ter wereld zijn: de 6-jarige Alina Yakupova uit Rusland. Dankzij haar populariteit op Instagram is ze één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld. Hoe snel dat kan gaan weet ook de Nederlandse Sunisa Awasri. Haar dochter Quenisha Qiana heeft meer dan 350.000 volgers op Instagram en krijgt daardoor steeds meer klussen. Is dat werk, of blijft het een hobby?

Sunisa begon in april 2017 met het delen van foto's van Quenisha. "Het begon met fashion en hoe ze eruit zag. Die foto's werden steeds vaker gedeeld, vooral door Amerikanen. Het werd groter en groter", vertelt Sunisa.

Zesjarig
Lees ook:
Zesjarig model uitgeroepen tot mooiste meisje ter wereld

Samenwerkingen

"Ik werd steeds vaker aangesproken dat mensen dingen naar ons wilden opsturen. Dat vond ik wel leuk. Het was wel wennen, maar ik had er in het begin helemaal geen verstand van. Ik wist niet eens dat het op deze manier kon."

Uiteindelijk gaat Sunisa in zee met kindermodellenbureau Kidz Management. "Zij regelt de samenwerkingen", legt ze uit. Quenisha heeft al voor allerlei merken fotoshoots gedaan. "Ook vloggen we sinds kort en zijn we bezig met een documentaire."

Werk of hobby?

Doordat dit soort samenwerkingen geld opleveren, kan de vraag rijzen of er dan sprake is van kinderarbeid. Hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit vindt dat een grijs gebied. "Ik denk dat wanneer er financiële belangen in het spel komen, je het als arbeid kan zien. Maar het blijft vaag wat wel en niet mag op sociale media. Het is sowieso een stuk lastiger te controleren."

Sunisa ziet het zelf meer als een hobby. "Het is ook geen werk voor mij, ik doe het voor haar en al het geld dat binnenkomt is voor haar." Dat is inmiddels 'een leuk zakcentje', maar zeker geen maandsalaris. "En het is super leuk dat we kleren krijgen en die mogen houden."

Speelse manier

Ook Quenisha zelf vindt het volgens haar moeder hartstikke leuk. "Ik dwing haar tot niets. Als ze het niet leuk had gevonden, dan was ik ermee gestopt. Het is altijd op een speelse manier gegaan. We zijn nu begonnen met vloggen en ook dat vindt ze leuk."

Het is voor Sunisa geen bezwaar om foto's van haar dochter op sociale media te delen. "We leven nu ook in die tijd dat iedereen daarop te vinden is. Ik denk dat ze er later trots op kan terugkijken wat ze allemaal heeft bereikt. Het is ook niet zo dat mensen alles zien wat we doen, het zijn momenten."

Bekijk hier de video:

02:50