Opsluiting Ruinerwold

Geloof in einde der tijden: hoe kom je af van waanideeën?

16 oktober 2019 11:13 Aangepast: 16 oktober 2019 18:38
De boerderij in Ruinerwold waar van D. en zijn kinderen woonden. Beeld © ANP Foto

Gisteren deed de politie een inval in een boerderij in het Drentse dorpje Ruinerwold waar vijf kinderen met hun vader negen jaar lang opgesloten hebben gezeten. Er doen vele theorieën de ronde over wat er met dit gezin aan de hand is: één van de theorieën is dat ze in hun opgesloten ruimte wachtten op 'het einde der tijden'. Wat als je hier écht in gelooft, kom je dan ooit nog op andere ideeën?

Stel, je hebt je leven lang niets anders gehoord dan dat je maar beter binnen kan blijven zitten omdat het einde der tijden eraan komt. Als je dit negen jaar lang hebt gehoord en geloofd, ben je dan nog op andere gedachten te brengen?

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Negen jaar isolement: reconstructie van de gebeurtenissen in Ruinerwold

"Dit is een soort angst. Wil je hiervan afkomen, dan heb je in ieder geval therapie nodig", zegt GZ-psycholoog Bjarne Timonen tegen Editie NL. "Ik kan dit gezin natuurlijk niet diagnosticeren maar ze zouden een fobie kunnen hebben, en die los je op met cognitieve gedragstherapie. Daarmee kun je irrationele gedachten veranderen naar rationele gedachten."

De wijde wereld in

Volgens psycholoog Timonen moet je om rationele gedachten te krijgen, bewijs zoeken. "Dat doe je door de wijde wereld in te treden en je te realiseren dat de wereld nu niet vergaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Burgemeester: mensen zaten negen jaar in huis Ruinerwold

Toch is het volgens Marieke Pijnenborg, hoogleraar psychotische stoornissen aan de Rijksuniversiteit Groningen, niet kenmerkend om jezelf te isoleren als je bang bent voor het einde der tijden. "Je hebt ook mensen die met bordjes rondlopen dat het einde van de wereld nabij is. In zijn geval is het zichzelf en zijn kinderen verstoppen. Het is niet zo dat iemand anders met dezelfde ideeën ook zo handelt. Als ik ergens bang voor ben, kan ik anders handelen dan jij."

Maya-kalender 

Volgens Pijnenborg hoef je niet per definitie psychisch ziek te zijn om te denken dat het einde van de wereld er bijna is. "Kijk maar naar de Maya-kalender die in 2012 eindigde of mensen die tijdens de Koude Oorlog bang waren dat de bom zou vallen", zegt Pijnenborg tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Politie: onduidelijk of gevonden zestal vrijwillig in boerderij Ruinerwold was

Timonen weet ook dat veel mensen deze angst delen, maar verder wel een normaal leven kunnen leiden. "In dit geval zijn deze mensen negen jaar lang opgesloten in een kelder en zouden ze getraumatiseerd kunnen zijn. Zij hebben trauma- en groepstherapie nodig om mensen te leren vertrouwen en te leren om contact te leggen met mensen."

Nooit gecorrigeerd

Bovendien verergeren klachten onder stressvolle omstandigheden, zegt Timonen. Volgens Pijnenborg zijn deze kinderen nooit gecorrigeerd in hun waanideeën. "Deze mensen hebben waarschijnlijk nooit anders gedacht. Zij hebben nooit anders hoeven denken. We hebben allemaal weleens een verkeerd beeld van iets, maar wij kunnen wél gecorrigeerd worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore