Jaarlijkse discussie

Zijn kruidnoten toch pepernoten? 'Pepernoot is voor de consument logischer'

15 oktober 2019 16:12
Kruidnoten of toch pepernoten? Beeld © iStock

Nog een maand en Sinterklaas arriveert weer in Nederland, dus laat die pepernoten maar komen! Of bedoelen we eigenlijk kruidnoten?

We beginnen met een kleine opfriscursus: kruidnoten zijn de rondje koekjes met een platte onderkant. Ze hebben allemaal precies dezelfde vorm en smaken naar speculaas dankzij de kruiden die erin zitten.

Pepernoten lijken daarentegen meer op taaitaai dan op koekjes. Ze bevatten drie bestanddelen die in kruidnoten niet te vinden zijn: roggebloem, honing en anijs. De blokjes worden gesneden op een bakplaat en zijn daardoor niet gelijkmatig gevormd.

Grote verwarring

Zo simpel als het klinkt, zo lastig is het in de praktijk. Hoe vaak komt het immers niet voor dat mensen over pepernoten praten, maar eigenlijk kruidnoten bedoelen? En waarom zingen we liedjes over pepernoten, maar strooien de pieten kruidnoten?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoveel calorieën zitten er in een handje kruidnoten: 'Wat je in huis hebt, eet je op'

Banketbakker Ronald van Rooijen begrijpt de verwarring heel goed. "Sinterklaas wordt vaak geassocieerd met pepernoten. Er is geen Sinterklaasliedje dat over kruidnoten gaat, terwijl die het meest verkocht worden. De kruidnoot is daarom in het hoofd van de consument al gauw een pepernoot. Eigenlijk zou de naam pepernoot logischer zijn."

'Maakt niet zoveel uit'

Hij vindt het dan ook geen ramp als mensen de namen door elkaar halen. "Ik denk niet dat het veel uitmaakt. Bij sommige producten is er officieel vastgelegd wat erin zit. Chocola moet bijvoorbeeld een specifiek percentage cacao bevatten. Maar bij peper- en kruidnoten is dat niet het geval", zegt hij tegen Editie NL.

Hij gaat verder: "De kruidnoot heeft z'n naam te danken aan de kruiden die erin zitten, maar de pepernoot bevat net zo goed kruiden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oscar is de baas van Nederlands grootste pepernotenfabriek: 'Ik moet alles proeven'

Familienaam

De Pepernotenfabriek weet de verwarring nog eens te vergroten. Hoewel de naam anders doet vermoeden, maakt de fabriek namelijk kruidnoten. Eigenaar Oscar de Lange legt uit: "Pepernoot is de oorspronkelijke benaming. Het is de familienaam waaronder allerlei soorten pepernoten vallen. Eén daarvan is de kruidnoot, die je nu veel ziet."

De Pepernotenfabriek is niet van plan ooit de naam kruidnoot te gebruiken. "Wij houden vast aan de pepernoot. Dat is de volksnaam die ook in veel liedjes voorkomt. Die is veel leuker. Kruidnoot vind ik erg anoniem klinken", zegt De Lange tegen Editie NL.

Kruidpepernoot

Volgens hem is deze benaming ook gewoon correct. "Het onderscheid kwam rond de jaren '70, om aan te geven dat er in de kruidnoot meer kruiden zitten dan in de oorspronkelijke pepernoot. Hij werd toen kruidpepernoot genoemd, en hoort dus gewoon bij de pepernotenfamilie. Ik heb de oude verpakkingen nog liggen."

Hoe andere mensen het koekje noemen, interesseert hem niet zo. "Mensen moeten zelf weten welke naam ze eraan hangen. Maar wij blijven vasthouden aan de pepernoot."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore