Ga naar de inhoud
Ook onder jongeren

Iedereen op de barricade: demonstreren is in

Vandaag wordt er geprotesteerd in Maastricht Beeld © Eigen foto

Protesteren is in. Niet alleen oudere generaties staan op de bres, ook veel jongeren laten van zich horen. Waarom is demonstreren zo hot?

De afgelopen maanden is er in Nederland veel gedemonstreerd. Gisteren waren er boerenprotesten door het hele land, en ook vandaag is het raak: Limburgse boeren melden zich bij het provinciehuis in Maastricht.

Meer protest

In Den Haag, een stad waar veel demonstraties plaatsvinden, is een enorme toename te zien. In 2002 waren er gemiddeld 350 demonstraties per jaar, in 2007 waren dat er al 1200. Nu schommelt dat aantal zelfs rond de 1500.

"We zaten in 2008 – het begin van de financiële crisis – weer op hetzelfde niveau als in de roerige jaren '60. Dat komt door de kritiek op de regering, bijvoorbeeld vanwege de kortingen op salarissen", vertelt Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar sociale verandering en conflict. Anno 2019 ziet ze een nieuwe demonstratietrend: "Jongeren gaan de straat op voor het klimaat."

Dag
Lees ook:
Dag vol boerenprotesten: provincie Groningen houdt stikstofregels in stand

Goed teken

Dat er veel gedemonstreerd wordt, is volgens haar echter geen teken dat het slecht gaat met Nederland. Integendeel zelfs: "In landen waar het beter gaat, is meer protest", zegt Van Stekelenburg tegen Editie NL.

Redenen

Er zijn grofweg twee verklaringen voor het feit dat mensen demonstreren. "In de eerste plaats om te strijden voor materieel. Bijvoorbeeld als je ergens geld voor wilt lospeuteren bij de regering. Als dat goed is geregeld, gaan de 'post-materiële' zaken spelen. Mensenrechten, klimaat, milieu, enzovoorts", zegt de hoogleraar.

Typisch deze generatie?

Van Stekenburg twijfelt of protesteren typisch iets van deze generatie is. "Eerst dacht ik van wel. Nu ben ik er iets genuanceerder over geworden. Het is al lastig te zeggen of er een nieuwe politieke generatie is opgestaan. Wel of niet demonstreren wil niet altijd alles zeggen."

Ze legt uit: "De generatie van de jaren '90 ging weinig de straat op, maar kwam nog wel samen. Zij voerden actie op internet of riepen op tot boycotten. Ze hadden dus andere manieren om van zich te laten horen."

Doorgeven

Feit is volgens haar wel dat nieuwe generaties het protestgedrag kopiëren. "Als er nu wordt geprotesteerd, is de kans groter dat de volgende generatie in de toekomst ook de straat op gaat."

De eerste keer

Willem Voncken, de 27-jarige voorzitter van het Limburgs Agrarisch Jongeren Kontakt, heeft vandaag voor het eerst gedemonstreerd. "We strijden tegen het huidige beleid van de overheid, waarbij de provincies nog een schepje boven op het beleid vanuit de regering hebben gedaan", zegt hij tegen Editie NL.

Vooruitdenken

"Het huidige beleid is gemaakt zonder de boeren erbij te betrekken. Wij hebben geen ontwikkelingsruimte meer", gaat hij verder. "Boeren denken veel verder vooruit dan in de meeste sectoren. Wij zijn nu al bezig met de volgende generatie, die over veertig jaar aan de slag moet met onze boerenbedrijven. Dat wordt ons lastiger gemaakt", aldus Willem.

Bekijk hier de video:

03:36