Nijntje of Nachtwacht?

Er mag gestemd worden: vijf sets namen in de race voor planeet en ster

14 oktober 2019 10:49 Aangepast: 14 oktober 2019 16:02
Nijntje en Nachtwacht staan beide als naam in de top 5 Beeld © ANP

Wordt het planeet Nijntje en haar ster Moederpluis, of toch liever planeet Nachtwacht en de Sterrennacht? Vanaf vandaag kunnen Nederlanders stemmen welk van de vijf opties zij het meest geschikt vinden als naam voor een planeet en ster in het heelal.

De ster draagt nu nog de wetenschappelijke naam HAT-P-6, zijn planeet is HAT-P-6 b. Aan Nederland de eer om daar een leukere (en praktischere) naam aan te geven. Deskundigen van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) riepen in augustus op om via een website namen in te sturen.

Shortlist bekend

Daar is volop gehoor aan gegeven. NOVA heeft met dan zesduizend inzendingen binnengekregen. Inmiddels is er door een jury een shortlist van vijf sets namen gekozen.

De opties voor respectievelijk de planeet en de ster:

  • Brandaris – Vuurduin
  • Cruquius – Leeghwater
  • Nachtwacht – Sterrennacht
  • Nijntje – Moederpluis
  • Exomna – Hurstrga
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders mogen namen bedenken voor ster en planeet

Officiële namen

Vanaf vandaag kan er gestemd worden om de winnende namen te bepalen. Deze worden in december bekendgemaakt en in de toekomst gebruikt als officiële namen. Stemmen kan via astronomie.nl.

Cadeau

De planeet is een cadeau ter ere van het honderdjarig bestaan van de Internationale Astronomische Unie. Die is verantwoordelijk voor de benamingen in het heelal. Ook andere landen hebben planeten gekregen om een naam aan te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bewoonbare planeet: 385 dagen in een jaar en zo ziet hij eruit

Namenwedstrijd

Het is niet de eerste keer dat er een dergelijke namenwedstrijd wordt gehouden. In 2015 werd de naam van de ster 55 Cancri in het sterrenbeeld Kreeft veranderd in Copernicus, op voorstel van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). Voor zijn planeten werden onder meer de namen Janssen en Lippershey gekozen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore