Recht op abortus

'Nee-sticker' tegen anti-abortusflyer: de discussie laait weer op

10 oktober 2019 14:14 Aangepast: 10 oktober 2019 18:39
De sticker. Beeld © Editie NL

Platform Zorg om Leven gaat in november landelijk een folder verspreiden met daarin argumenten tegen het recht op abortus. Het Humanistisch Verbond heeft nu een 'nee-sticker' gemaakt waarmee mensen de gelegenheid krijgen om de anti-abortusflyer buiten de bus te houden. De vraag is of de verspreiders zich hieraan moeten houden.

"Je weet dat je een open zenuw raakt als je iets zegt over abortus of daar vraagtekens bij plaatst", zegt Diederik van Dijk van Platform Zorg voor Leven tegen Editie NL. "We zijn dan ook niet verrast door dit soort tegenacties." Maar volgens Van Dijk geeft het Humanistisch Verbond, dat stickers tegen de anti-abortusflyer gaat verspreiden, op deze manier aan dat er voor deze mening geen ruimte is in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen in Kamer over opleving anti-abortusbeweging

Het verbond spreekt dat tegen. "Natuurlijk is er vrijheid van meningsuiting", zegt Christa Compas. "Maar wat we merken is dat tegenstanders van abortus sterk van zich laten horen, terwijl voorstanders dat veel minder doen."

'Het is symbolisch'

En dus wil het Humanistisch Verbond er met de sticker voor zorgen dat de flyer niet zomaar bij iedereen op de mat valt. "Het is symbolisch, maar laat tegelijkertijd duidelijk zien of iemand wel of niet zit te wachten op die folder." 

De papierenstrijd past goed in deze tijd, waarin de discussie over abortus lijkt toe te nemen. "Er zijn steeds meer protesten bij abortusklinieken en die worden ook agressiever. Wij willen nu ook van ons laten horen", aldus Compas.

Integriteit en persoonlijke levenssfeer

Inmiddels zijn er al 2000 stickers klaar en worden er nog eens 5000 bijbesteld. Maar moeten de verspreiders van de flyers zich aan de tekst op de sticker houden? Ja, zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat. "Het verspreiden van de anti-abortusfolder is toegestaan, maar tegelijkertijd kun je ook zeggen: ik wil dat ding niet in huis."

Op het moment dat iemand met een sticker of briefje aangeeft geen interesse in de flyer te hebben, dan moet daar rekening mee worden gehouden. "Iemand heeft dan openbaar zijn wil kenbaar gemaakt. Het heeft met iemands integriteit en persoonlijke levenssfeer te maken. Als jij het niet wilt, dan moet iemand daar gehoor aan geven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore