Ga naar de inhoud
Mindfulness

Weer eens iets anders dan yoga: 'Spelen met Lego werkt ontspannend'

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Vandaag opent in Utrecht de eerste officiële Lego-winkel van Nederland. Leuk voor kinderen, maar ook volwassenen zouden veel aan de steentjes hebben. Spelen met Lego zou namelijk ontzettend ontspannend werken.

"Er is een grote toename van het aantal zoekacties onder volwassenen in verband met 'relaxen' en 'ontspanning'. Een deel van de volwassen kiest voor kleurboeken, yoga of misschien legpuzzels om 'hun ontsnapping te vinden', is maar Lego is ook zeker een optie", zegt een woordvoerder van Lego tegen Editie NL.

"Nu
Zie ook:
"Nu wil papa met de Lego"

Wetenschapsjournalist Mark Mieras sluit zich daarbij aan. "Lego is een activiteit waarbij je slechts aandacht hebt voor één ding. Dit valt onder mindfulness", legt hij uit. 

'Blij als iets af is'

In het dagelijks leven word je veel afgeleid door allerlei prikkels van buitenaf. "Het kost veel energie om al die prikkels te verwerken en daar kun je gestrest van raken. Bij dit soort mindfulnessactiviteiten focus je je aandacht op één activiteit en daar word je rustig van."

Door je volledig op de steentjes te concentreren, zou je energie krijgen. "Bovendien maak je iets. Daarvan is bekend dat het bevredigend werkt", vertelt Mieras. "Vanuit de evolutie worden mensen er blij van als ze iets hebben verwerkt dat af is."

Bekijk de video hier:

02:44