Wie de schoen past

Het mysterie van de verloren, eenzame schoen

09 oktober 2019 17:36
Beeld © iStock

Wellicht heb jij vandaag wel een linkersneaker maat 43 langs de weg zien liggen. Hij zou afkomstig kunnen zijn van de voet van Koen die zijn Nike-schoen verloor toen hij boven Texel uit een vliegtuigje sprong. Maar als je even oplet, zie je dat er wel vaker één schoen langs een snelweg of op een stoep ligt. Hoe is dat toch mogelijk?

Erik Groot van de zoekmachine voor gevonden voorwerpen iLost heeft wel een verklaring. Van de 450 duizend voorwerpen die hij jaarlijks registreert, krijgt hij zo’n 3000 losse schoenen binnen. "Wij hebben heel veel kinderschoenen in ons assortiment. Ik denk dat dat komt doordat kinderen in de kinderwagen zitten en dan een schoentje uittrappen", zegt Groot tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Parachutespringer zoekt sneaker die hij verloor bij sprong

Voor de andere soorten moet ook Groot gissen. "We hebben hier ook pumps. Ik kan me zo voorstellen dat vrouwen pumps meenemen in een tas die ze later kunnen wisselen met platte schoenen, slippers of sportschoenen. Ik denk dat als je meerdere paren meeneemt, dat het kan misgaan. Ik denk dat de schoenen vaak uit een tas komen."

Blijven steken 

"Of: je kunt je schoen verliezen als je blijft steken bij het in- of uitstappen", denkt Groot hardop verder, die 'nooit actief' aan mensen vraagt hoe zij iets zijn verloren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stel herenigt eenzame handschoenen met eigenaars: 'Ze liggen altijd zo zielig op straat'

Michel van Velde was zo gefascineerd door eenzame schoenen dat hij zijn Utrechtse bedrijf 'One Shoe' heeft gedoopt. Op zijn website legt hij uit: "Overal ter wereld kom je ze langs de kant van de weg tegen: in de berm of op de vluchtstrook. Altijd maar één, nooit twee. Soms met een heel leven achter zich, soms nog maar net uit de winkel. Hoe is het mogelijk dat je midden op de weg een schoen kwijt raakt? Het is en blijft een mysterie."

Foto's van verloren schoenen

Medewerker van One Shoe, Jordy van Raaij, ziet – nu hij bij dit bedrijf werkt – ineens ook overal schoenen liggen. "In onze interne WhatsApp-groep delen wij foto's van verloren schoenen. Als klanten aan ons vragen waarom we One Shoe heten en we uitleg geven, dan is het vaak 'ojaa!'. Klanten delen vervolgens dan ook weer foto’s van eenzame schoenen met ons."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore