Veel vacatures

Boer zoekt knecht(en): tekorten in agrarische sectoren

08 oktober 2019 17:54 Aangepast: 08 oktober 2019 17:54
Zou jij het zien zitten om boerenknecht te worden? Beeld © iStock

Altijd al boer willen worden? Dan is nú de tijd om je slag te slaan. Het aantal openstaande vacatures is namelijk in de afgelopen tien jaar nooit zo hoog geweest als op dit moment. Vooral pluimvee- en varkenshouders hebben moeite met het vinden van geschikte mensen.

Of het nu gaat om koeien melken of varkens voeren, overal in de agrarische sector kunnen boeren wel wat handjes gebruiken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er met 3000 openstaande vacatures in de laatste tien jaar niet meer zoveel vacatures geweest.

Lang wachten op een melker 

Eén van de boerenbanen die moeilijk te vullen is, is de positie van melker. Volgens vacaturesite Indeed stond ruim de helft van de vacatures voor 'melker' langer dan twee maanden open. Wim van den Boomen, portefeuillehouder Sociaal Economisch Beleid van LTO Nederland, vindt dat de overheid meer maatregelen zou moeten nemen om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Ik wil dat mijn dochters de vierde generatie boeren kunnen worden'

Ook Marcel van Leeuwen van het gespecialiseerde uitzendbureau Agriwerker ziet dat veel boeren met de handen in het haar zitten. "Ik werk in de regio Zuid-Holland en ik heb op dit moment 100 vacatures openstaan. Dat zijn er veel, maar mijn collega's in het oosten van het land hebben nog veel meer tekorten", zegt Van Leeuwen in Editie NL.

Keihard werk en niet zeuren 

Van Leeuwen probeert mensen nu te enthousiasmeren om een carrièreswitch te maken en aan de slag te gaan bij boerenbedrijven. "Soms lukt dat en soms ook niet. De werkgevers moeten ook hun mentaliteit aanpassen. De mentaliteit van boeren is keihard werken en niet zeuren. En dat is soms lastig voor iemand die niet uit de branche komt en een overstap wil maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Acties gaan door: boeren gaan op 16 oktober weer met trekkers de weg op

Volgens Van Leeuwen had voorheen vooral de tuinbouw een personeelsprobleem, maar nu dus ook de boerenbedrijven. "Dat komt doordat er geen instroom meer komt vanuit scholen, maar ook omdat een familiebedrijf niet meer per se betekent dat de kinderen daar ook willen werken", zegt de recruiter.

's Nachts melken 

Bovendien is het hard werken, vroeg opstaan en heel veel uren willen maken. "Niet veel mensen willen om 3 uur ’s nachts gaan melken. Bovendien speelt het salaris ook een rol. Het is gewoon niet populair genoeg. Vooral pluimvee en varkenshouders hebben moeite mensen te vinden. Ik denk dat mensen liever met koeien werken, dan met kippen of varkens", aldus Van Leeuwen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore