Nederlands Kampioenschap

Dit is het beste levend standbeeld van Nederland

07 oktober 2019 16:06
Frits Ekkelkamp en Jan Eissens beelden zwervers uit Beeld © Eigen foto

De groep Kalefater uit Nijverdal is gisteren Nederlands kampioen Living Statues geworden. In totaal lieten 134 levende standbeelden hun kunsten zien tijdens het World Living Statues festival in Arnhem.

Twee jaar geleden werd de groep ook al Nederlands kampioen. Gisteren was het dubbel feest, want naast de allerbeste van ons land, werden de vrijwilligers van Kalefater ook tweede van de wereld.

"Het is ongelooflijk. We hadden echt niet verwacht dat we weer de besten zouden zijn", zegt Yvanca Tutert tegen Editie NL. "We hebben gewonnen met een nieuw beeld en hadden er niet heel veel speelervaring mee."

De zwervers. De zwervers.

Zwervers

Yvanca en haar man Frits maken de pakken, waarin Frits Ekkelkamp en Jan Eissens uiteindelijk optreden. "We onderscheiden ons doordat we op een grote sokkel staan. De meeste anderen spelen op een zwart tafeltje. Wij hebben er een hele entourage omheen."

Dit jaar beeldde de groep het verhaal uit van twee zwevers bij een bushokje. "Beiden willen ze schuilen voor de regen, maar de ene zwerver laat de ander er niet bij." Jan en Frits staan, in tegenstelling tot andere spelers, niet constant stil. "We vertellen het verhaal in poses."

'Gewoon een hobby'

De winst is voor Kalefater niet het belangrijkste. "Het is gewoon een hobby. Het is misschien wel leuker om bij winkelcentra of op festivals te staan, dan om mee te doen aan dit soort wedstrijden."

De zwervers. De zwervers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore