Campagne

Veilig en duurzaam fietsen? Denk eens aan de ouderwetse dynamo

07 oktober 2019 13:54 Aangepast: 07 oktober 2019 18:36
Fietsenmaker Justin Brand Beeld © EditieNL

Vorig jaar werden ruim 43.000 mensen op de bon geslingerd voor het fietsen zonder verlichting. In 2017 waren dat er nog minder dan 29.000. De ANWB start daarom een campagne die fietsers weer zichtbaar over de weg moet laten gaan. Voordat je nu meteen aan die plastic wegwerplampjes denkt, moeten we niet terug naar de ouderwetse dynamo?

Misschien ken je het wel: je hebt een nieuwe fiets mét lamp, maar na een tijdje begeeft de laatste het. Wat doe je dan? Je haalt van die kleine fietslampjes die je aan je stuur hangt. Toch zouden we er volgens kenners goed aan doen om er een dynamo op te zetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fietsverlichting of je leven! De Editie NL-fietslampjestest

"Het voordeel is natuurlijk dat een dynamo duurzaam is. En hij zit tegenwoordig verwerkt in je voorwiel, waardoor je er niks van voelt tijdens het trappen", zegt Justin Brand van Justin's Fietsservice tegen Editie NL. "Je kunt het vergelijken met het rijden op een racefiets. Het zware gevoel van de dynamo van vroeger is verleden tijd."

100 euro

Toch kiezen mensen er vaak voor om de dynamo wanneer deze stuk gaat niet te vervangen. Ergens begrijpt Justin dat wel. "Het is een stuk duurder dan die wegwerplampjes. Een reparatie kost al snel meer dan 100 euro."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister deelt fietsverlichting uit: 'Neem gewoon het risico niet'

Maar als je dat wel doet, dan zorg je er in ieder geval voor dat het milieu niet vervuilt. "Alles wat op batterijen draait is slechter voor het milieu. Dus ook die kleine fietslampjes", vertelt Kirsten Palland van Milieucentraal. "De voorkeur gaat daarom ook uit naar de dynamo."

Recyclen 

Mocht jouw voorkeur toch uitgaan naar wegwerplampjes, denk dan goed na waar je ze weggooit als ze stuk gaan. "Deze lampjes moeten absoluut niet bij het huisvuil gegooid worden", zegt Palland. "Als het te lastig is om de batterij te vervangen, kun je het gehele lampje nog beter bij de batterijen inleveren. Op deze manier kan het nog gerecycled worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore