EditieNL

Eerste hulp bij heimwee: volwassenen verlangen ook vaak naar huis

26 juli 2016 11:04 Aangepast: 26 juli 2016 18:37
Beeld © iStock

Genieten van een heerlijke vakantie lijkt vanzelfsprekend, maar dit is niet altijd zo. We denken vaak dat alleen kinderen last hebben van heimwee, maar ook volwassenen kampen hiermee. Hoe kom je er van af?

 

Heimwee is het ziekelijk verlangen naar een vertrouwde omgeving of bepaalde personen. Volgens GZ-psycholoog Eveline van der Burg kent vakantieheimwee twee oorzaken. "Je verlaat je vertrouwde omgeving en je moet wennen aan een nieuwe. Dat eerste punt is vaak het lastigste.

Mensen kunnen er geestelijk en lichamelijk op reageren. "Mensen met heimwee hebben vaak de neiging om hun eigen thuis te idealiseren en zijn er obsessief mee bezig. Lichamelijke klachten kunnen misselijkheid, buikpijn en slapeloosheid zijn." 

Jong geleerd

De diepe oorzaken van heimwee liggen in de opvoeding. "Als je als kind erg beschermd bent opgevoed, bouw je sneller heimwee op. Het is goed voor kinderen om ze af en toe ergens te laten logeren", zegt van der Burg.

Je persoonlijkheid speelt ook een grote rol. "Als je de neiging hebt om heel zwart-wit te denken en houdt van structuur en regelmaat heb je meer kans om heimwee te krijgen", vertelt de psycholoog

Schaamte

90 procent van alle volwassenen kent het gevoel. Maar het percentage dat ook echt toegeeft dat het een probleem voor ze vormt, is kleiner. Volgens Van der Burg komt dat omdat er schaamte bij komt kijken. "Volwassenen praten er niet graag over."

Reisblogger Sabine de Witte reist veel voor haar werk, dus heimwee kan ze niet gebruiken. Gelukkig voor haar heeft ze er ook geen last van. Wel heeft ze soms momenten dat ze even stil staat bij het gevoel en de mensen van thuis. "Ik neem altijd mijn eigen thee mee. Heel cheesy, maar dat is het gevoel van thuis waarmee ik even kan relaxen." Als tip geeft Sabine: "Speel een spelletje of lees een boek als je je even niet zo goed voelt, dat zorgt voor afleiding."

'Pak je angst aan'

Ook van der Burg zegt dat heimwee is op te lossen. "Je moet het aanpakken zoals je elke angst aanpakt. Begin klein en neem vervolgens stapjes naar een groter doel. Begin met heimwee dus dicht bij huis en bouw het dan steeds verder op. Je angst aangaan is je angst overwinnen."

Bekijk hier de reportage:

Meer op editienl.nl:
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`