Ga naar de inhoud
Magic Circus

Primeur in Europa: Utrecht krijgt eerste prikkelarme circus

Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Op vrijdag 1 november organiseert Magic Circus het eerste prikkelarme circus van Europa. Het circus vindt plaats in Utrecht en is speciaal aangepast voor mensen die moeite hebben met het verwerken van veel prikkels.

Naast het prikkelarme circus zijn er de afgelopen jaren steeds meer prikkelarme activiteiten georganiseerd. Zo kunnen mensen nu een prikkelarm bezoek aan een museum, theatervoorstelling of concert brengen. Daarnaast zijn er speciale prikkelarme dagen op de kermis en zijn er zelfs middagen waarop mensen prikkelarm kunnen winkelen in een supermarkt.

Boodschappen
Lees ook:
Boodschappen doen in stilte, supermarkt start met prikkelarm uurtje

Het prikkelarme circus is een initiatief van Magic Circus. "Zij hebben gesproken met een vrouw die een zoon met autisme heeft. Hij wilde heel graag naar het circus, maar kon dat niet", vertelt Iris van Heesch van Stichting Onbeperkt Genieten aan Editie NL.

Geen pauze of felle lichte

Het circus en de stichting hebben de handen ineengeslagen voor de organisatie van het eerste prikkelarme circus. "Een behoorlijke uitdaging, want het circus is natuurlijk ontzettend prikkelend. Uiteindelijk hebben we een kortere show gemaakt zonder pauze. Ook is de felle lichtshow eruit", legt Van Heesch uit. "We wilden de magie behouden. Ik denk dat dat is gelukt. Het circus is nu toegankelijk voor iedereen."

Mensen
Lees ook:
Mensen met autisme onderzoeken uren aan bewakingsbeelden: 'Wij kunnen ons erop concentreren'

20 procent is overprikkeld

Piet-Hein Out is directeur van het nationaal zorgcircus. "We zijn een commercieel bedrijf, maar vinden zorg ook heel belangrijk. Zo hebben we bijvoorbeeld al meerdere projecten gerealiseerd voor eenzame ouderen."

20 procent van de wereldbevolking is overprikkeld. Ze hebben epilepsie, kunnen niet tegen geuren of zelfs TL verlichting.

'Het circus is voor iedereen'

Volgens Out is het onmogelijk om een circus helemaal prikkelvrij te maken. "Iedereen is gevoelig voor andere prikkels, maar we doen zo goed mogelijk ons best om het voor iedereen dragelijk te maken. En we leggen van tevoren uit wat er gaat komen."

Magic Circus hoopt het concept in de toekomst uit te breiden naar andere steden. "Want het circus is echt voor iedereen."

Bekijk hier de video:

02:12