Gevaar voor volksgezondheid

Poep schaadt het imago van de hond: 'Ruim het gewoon op'

04 oktober 2019 11:29 Aangepast: 04 oktober 2019 18:41
Foto ter illustratie. Beeld © iStock

We hebben er een schijthekel aan: hondenpoep. Na hardrijden ergeren we ons het meest aan de ontlasting van viervoeters op de stoep. En dat is niet alleen slecht voor de reputatie van het baasje, maar vooral voor het imago van de hond. Daarom is de Koninklijke Hondenbescherming vandaag een campagne gestart: 'Goed baasje. Goed karma'.

Per jaar worden er zo’n 1000 boetes uitgeschreven aan mensen die zonder poepzakje rondlopen of hondenpoep niet opruimen. Voor gemeenten is de poep een doorn in het oog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruzie over hondenpoep loopt uit op bedreiging en vernieling

En poep zorgt niet alleen voor een vieze straat, het levert ook gezondheidsproblemen op.

Worminfecties

"Hondenpoep houdt worminfecties bij honden in stand. Spoelworminfecties bij honden kunnen gevaarlijk zijn voor de mens. Je kunt er heel ziek van worden", vertelt Rolf Nijsse, parasitoloog aan de Universiteit Utrecht.

Nijsse pleit daarom voor een landelijk beleid. "Het algemene advies is om je hond 4 keer per jaar te ontwormen. Wij ontdekten dat het opruimen van poep, net zo efficiënt is als 12 keer per jaar ontwormen."

'Hardnekkige groep'

En volgens Nijsse vinden mensen het vies om de poep zelf op te ruimen, maar dat anderen erin trappen of spelen vinden ze prima. "Er is een groep die het trouw doet, maar er is ook echt een hardnekkige groep die het niet doet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het nu met zwaar verwaarloosd hondje Bob

Gratis poepzakjes

En al die stront zorgt ervoor dat de hond een slecht imago krijgt. "Mensen krijgen toch zoiets van 'hè, gatver, vieze honden'", legt Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming uit. "En dat is zonde, want we zouden ons moeten richten op het baasje."

Met de campagne doet de hondenbescherming dan ook een oproep aan gemeenten. "Zorg voor voldoende afvalbakken of biedt bijvoorbeeld gratis poepzakjes aan. Zo houdt je het imago van de hond goed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore