Witte reflectie

App spoort oogafwijkingen bij kinderen op

03 oktober 2019 16:54 Aangepast: 03 oktober 2019 18:35
Zussen Celine en Ashley kregen allebei oogkanker

Al sinds kort na haar geboorte is Celine Frank blind. Zij en haar tweelingzus Ashley bleken een erfelijke variant van oogkanker te hebben. Met een nieuwe app kunnen dit soort ernstige oogafwijkingen bij kinderen vanaf nu veel eerder worden opgespoord. En dat is van groot belang, want des te groter worden de kansen om te genezen.

"Ik was tien dagen oud toen oogartsen ontdekten dat ik retinoblastoom had", vertelt Celine aan EditieNL. Ze deed haar ogen niet open, waardoor artsen gingen kijken wat er aan de hand was. Toen bleek dat ze de erfelijke variant van de vorm van oogkanker had, werd ook haar tweelingzus gecontroleerd. "Zij bleek het ook te hebben."

Celines ogen waren niet meer te redden. "Ik ben beide ogen kwijtgeraakt, waardoor ik al van jongs af aan blind ben. Mijn zus is één oog verloren", vertelt ze. "Als de ziekte bij mij niet was ontdekt, was het bij haar misschien veel later aan het licht gekomen. Terwijl: als je foto's van toen bekijkt, zie je bij Ashley altijd een witte reflectie in haar oog."

Witte reflectie

En dat is precies hoe de nieuwe app Cradle oogafwijkingen kan opsporen door het bekijken van familiekiekjes. "Bij deze afwijkingen zijn de pupillen op foto's met flits lichter dan de pupillen van gezonde ogen. Er is een soort witte reflectie", legt oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam uit. "Normaal gesproken krijgen mensen dan rode ogen, maar wanneer er een afwijking op het netvlies zit zoals een tumor, wordt het gereflecteerde licht minder rood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blind door champagnekurk: 'Het gebeurt meerdere keren per jaar'

Snel behandelen

Jonge kinderen worden bij consultatiebureaus op oogafwijkingen gecontroleerd, maar er is niet altijd iets te zien. Deze app kan het aan de hand van foto's een stuk eerder ontdekken. Dat is volgens De Faber erg belangrijk. "Dit soort kinderoogafwijkingen kunnen leiden tot blindheid. Retinoblastoom kan zelfs leiden tot de dood. Kinderen moeten dus zo snel mogelijk worden behandeld. Dan is de kans om blindheid of het verliezen van je oog te voorkomen het grootste."

Ongerustheid

Een witte reflectie in het oog op foto's betekent niet altijd dat er ook echt iets aan de hand is. "Ik heb regelmatig ouders op spreekuur die zijn geschrokken van een witte reflectie. Bij acht op de tien is er dan niets aan de hand. Het kan dan zijn dat een oogzenuw de lichtflits heeft opgevangen, in plaats van het netvlies", zegt De Faber.

Toch vindt hij de app een nuttige toevoeging. "Bij twee van de tien is namelijk wél sprake van een bepaalde oogafwijking. Zo'n app kan dus bijdragen aan meer ongerustheid onder ouders, maar tegelijkertijd zijn ze er ook sneller bij als er iets aan de hand is met hun kind. Raak niet meteen in paniek, maar ga naar een oogarts."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van