#2uurnatuur

Challenge moet ons de natuur in krijgen: 'Je bent gelukkiger'

03 oktober 2019 12:04 Aangepast: 03 oktober 2019 18:40
Beeld © iStock

We moeten vaker buiten zijn. Dat vindt het Instituut voor Natuureducatie (IVN). Met de speciale challenge #2uurnatuur willen ze mensen aansporen om 120 minuten per week buiten te zijn. Uit Brits onderzoek blijkt dat we dan het gelukkigst zijn. Maar waar komt dat door?

Driekwart van de Nederlanders haalt die norm volgens het IVM niet. Gemiddeld besteden we 115 minuten per week in de natuur. Maar de leeftijdscategorie tot 34 jaar blijft steken op 80 minuten.

Opdrachten

"Uit het onderzoek blijkt dat de effecten pas optimaal zijn bij 120 minuten. Bij minder geven mensen hun leven een lager cijfer. Dat extra half uurtje is erg belangrijk", aldus Annemijn van Hilten van het IVN. Daarom is het instituut deze maand gestart met een speciale challenge: #2uurnatuur, met als doel om mensen toch naar buiten te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jolanda doet aan mindful wandelen: 'De natuur heelt echt'

Wie zich aanmeldt voor de challenge, krijgt in oktober twee keer per week een e-mail met nieuwe opdrachten in de buitenlucht: van fotografieopdrachten tot lokale 'wildlife' spotten. "Doordat de opdrachten laagdrempelig zijn en vaak in zowel natuurgebieden als stadsparken uitgevoerd kunnen worden, kan iedereen meedoen."

Ontspannend effect

We voelen ons niet zonder reden gelukkiger als we meer buiten zijn. "Buiten zijn is goed! Het is goed voor je sociaal contact, wat goed is voor je welzijn. Het vermindert stress", legt Dinand Ekkel, lector Groene en Vitale stad aan de Aeres Hogeschool, uit. Natuur heeft volgens hem een ontspannend effect. "Het prikkelt wel, maar op een andere manier. Je hoeft er geen moeite voor te doen om er wat van te vinden."

Ook is het goed voor je gezondheid om wat vaker naar buiten te gaan. "De luchtkwaliteit in de natuur is beter. Ook is het goed voor je fysieke activiteit en daar voel je je beter door."

Drempel

Toch kan de drempel om de natuur in te gaan hoog zijn: we zitten de hele dag op kantoor of het regent buiten en we ploffen liever op de bank. Ekkel begrijpt wel dat mensen soms een extra zetje, zoals de challenge, nodig hebben. "In 2050 woont 80 procent van de wereldbevolking in steden. Maar naar een park gaan, is ook al goed voor je. We moeten zuinig zijn op het groen in de stad en de drempel om de natuur in te gaan zo laag mogelijk maken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore